Anna Olson

Prosty placek czereśniowy


Przepis z programu Na słodko (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Prosty placek czereśniowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 łyżka masła

1 szklanka mąki uniwersalnej

¼ łyżeczki cynamonu

szczypta soli

5 jajek

5 łyżek cukru

1 szklanka mleka

cukier-puder do posypania

2 szklanki czereśni

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Usunąć pestki z czereśni. Wysmarować masłem płaską okrągłą formę do tart. Przesiać mąkę z cynamonem i solą do miski średniej wielkości. Dodać jajka, cukier i mleko, wymieszać mikserem (mieszanina powinna mieć konsystencję ciasta naleśnikowego). Przelać ciasto do formy i posypać czereśniami. Piec 30 minut, aż ciasto przestanie być płynne. Obficie posypać cukrem-pudrem i natychmiast podawać.

powrót

Podobne przepisy

Karmelowe napoleonki
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Karmel (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Florentynki
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Suszone owoce (odc.35)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tarta czekoladowa z czerwonymi pomarańczami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.2) II seria
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Słone rogaliki drożdżowe z owczym twarogiem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Croquembouche
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.