Proste ciasto francuskie z masłem

Proste ciasto francuskie z masłem
Oceń przepis:
36 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Wypieki i desery Paula Hollywooda (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
3

Składniki:

  • 175 g mąki
  • szczypta miałkiej soli
  • 130 g zimnego, niesolonego masła, pokrojonego w kostkę 1 cm
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 130 ml wody

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wsyp mąkę i sól do dużej miski, dodaj sok cytrynowy, wrzuć masło i mieszaj rękami, podlewając wodą, aż składniki się skleją i powstanie miękkie ciasto. Zbierz całą mąkę ze ścianek miski i wyłóż ciasto na posypany mąką blat.

Ruchami od środka ku brzegom, rozwałkuj w prostokąt ok. 10 cm x 30 cm i ułóż krótkim bokiem do siebie. Zawiń do góry dolną jedną trzecią ciasta i przykryj ją górną jedną trzecią. Obróć o 90°.
Powtórz wałkowanie i składanie jeszcze 3 razy, w razie potrzeby podsypując mąką. Jeśli po drugim razie ciasto zrobi się zbyt ciepłe i trudne do wałkowania, owiń je folią spożywczą i włóż na 1 godzinę do lodówki. Potem dokończ czynności.

Owiń ciasto folią spożywczą i włóż do lodówki na przynajmniej 30 minut.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA