Proste ciasto francuskie z masłem

Przepis z programu Wypieki i desery Paula Hollywooda (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Proste ciasto francuskie z masłem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

175 g mąki

szczypta miałkiej soli

130 g zimnego, niesolonego masła, pokrojonego w kostkę 1 cm

1 łyżeczka soku z cytryny

130 ml wody

Przygotowanie:

Wsyp mąkę i sól do dużej miski, dodaj sok cytrynowy, wrzuć masło i mieszaj rękami, podlewając wodą, aż składniki się skleją i powstanie miękkie ciasto. Zbierz całą mąkę ze ścianek miski i wyłóż ciasto na posypany mąką blat.

Ruchami od środka ku brzegom, rozwałkuj w prostokąt ok. 10 cm x 30 cm i ułóż krótkim bokiem do siebie. Zawiń do góry dolną jedną trzecią ciasta i przykryj ją górną jedną trzecią. Obróć o 90°.
Powtórz wałkowanie i składanie jeszcze 3 razy, w razie potrzeby podsypując mąką. Jeśli po drugim razie ciasto zrobi się zbyt ciepłe i trudne do wałkowania, owiń je folią spożywczą i włóż na 1 godzinę do lodówki. Potem dokończ czynności.

Owiń ciasto folią spożywczą i włóż do lodówki na przynajmniej 30 minut.

powrót

Podobne przepisy

Chrupiące bezy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciastka orzechowe
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta tatin z czerwonej cebuli z tymiankiem
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Chlebek bananowy z orzechami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pieczywo
Ćwierćkilogramowe ciasto
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.