Marieta  Marecka

Proste ciasto cytrynowe z kremem


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Proste ciasto cytrynowe z kremem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

2 szklanki maki pszennej

250 g masła

4 jaja

1 szklanka drobnego cukru do wypieków

sok i skórka z 1 i ½ cytryny

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

cukier puder do posypania

masło do smarowania formy i mąka do obsypania

szczypta soli

Krem cytrynowy:

200 ml śmietanki kremówki

150 g serka homogenizowanego

sok z cytryny

2 łyżki cukru pudru

skórka z cytryny

Przygotowanie:

Przygotowujemy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Miękkie masło ucieramy mikserem, stopniowo dosypując cukier.
Dodajemy jajko po jajku, a następnie sok z cytryny.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do ciasta razem ze startą skórką z cytryny. Mieszamy dokładnie, ale niezbyt długo i wylewamy do przygotowanej keksówki.
Pieczemy do tzw. suchego patyczka ok. 30-40 minut.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i krótko razem miksujemy.
Następnie partiami dodajemy serek homogenizowany, lekko ubijamy, a później delikatnie mieszamy z sokiem i skórką z cytryny. Wystudzone ciasto kroimy na plastry i podajemy z puszystym kremem.

powrót

Podobne przepisy

Szarlotka z gruszek w doniczce
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Marcepanki
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dobre dla dzieci
Ciasto ze śliwkami
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Tarta gruszkowo-czekoladowa
Anna Olson
Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.