Kylie Kwong

Prosta zupa rybna

Kylie Kwong
Przepis z programu Kylie Kwong - czysta magia (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Prosta zupa rybna
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:


pęczek kapusty bok choy
6 filiżanek chińskiego bulionu rybnego (patrz: osobny przepis) (1 filiżanka = 250 ml)
1 łyżka imbiru
posiekanego „na zapałkę”
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 łyżeczka cukru
400 g filetów z ryby o zwartym
białym mięsie
pokrojonych po skosie w paski o szerokości 1 cm
75 g boczniaka
pokrojonego na pół
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 ½ filiżanki kiełków sojowych
¼ filiżanki listków kolendry
2 filiżanki drobno posiekanej dymki

Przygotowanie:

Z kapusty bok choy wyciąć środek, przekroić w poprzek na 4 części, umyć i odsączyć. Zagotować bulion. Dodać imbir, sos sojowy oraz cukier, wymieszać. Zmniejszyć płomień, włożyć rybę i gotować minutę na małym ogniu. Włożyć grzyby i gotować 30 sekund. Wrzucić kapustę, gotować kolejną minutę. Dodać olej sezamowy, zdjąć z płyty. Podawać w miseczkach, posypaną kiełkami sojowymi, kolendrą i dymką.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.