MENU
Przepisy Świąteczne

przepisy z programów >>

Prosta zupa rybna

Przepis z programu Kylie Kwong - czysta magia (odc.6)

trudność: łatwe

rodzaj dania: Zupy Zupy

składniki i przygotowanie:

Składniki
pęczek kapusty bok choy
6 filiżanek chińskiego bulionu rybnego (patrz: osobny przepis) (1 filiżanka = 250 ml)
1 łyżka imbiru, posiekanego „na zapałkę”
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 łyżeczka cukru
400 g filetów z ryby o zwartym, białym mięsie, pokrojonych po skosie w paski o szerokości 1 cm
75 g boczniaka, pokrojonego na pół
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 ½ filiżanki kiełków sojowych
¼ filiżanki listków kolendry
2 filiżanki drobno posiekanej dymki

Przygotowanie
Z kapusty bok choy wyciąć środek, przekroić w poprzek na 4 części, umyć i odsączyć.
Zagotować bulion. Dodać imbir, sos sojowy oraz cukier, wymieszać. Zmniejszyć płomień, włożyć rybę i gotować minutę na małym ogniu. Włożyć grzyby i gotować 30 sekund. Wrzucić kapustę, gotować kolejną minutę. Dodać olej sezamowy, zdjąć z płyty. Podawać w miseczkach, posypaną kiełkami sojowymi, kolendrą i dymką.

© Kylie Kwong

skomentuj przepis >>