Marieta  Marecka

Prosta zupa kalafiorowo-brokułowa


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

Prosta zupa kalafiorowo-brokułowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 mały brokuł

½ małego kalafiora

2 małe marchewki

2 ziemniaki

½ małego pora

2 łyżki posiekanego koperku

1 łyżka posiekanej mięty

sól

pieprz

2 l wywaru warzywnego lub drobiowego

ok. 100 ml śmietanki 30%

1 łyżka masła

gałka muszkatołowa

skórka starta z ½ cytryny

Przygotowanie:

Por kroimy w ukośne plastry, ziemniaki w małą kostkę.
Rozgrzewamy masło i przesmażamy na nim krótko por, dodajemy ziemniaki i zalewamy ciepłym bulionem.
Gotujemy całość ok. 15 minut, następnie dodajemy skórkę startą z cytryny, brokuł i kalafior podzielony na różyczki dorzucamy do zupy. Gotujemy, aż warzywa zmiękną.
Doprawiamy całość solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Wyłączamy gaz, dolewamy śmietankę (można ją wcześniej zahartować). Zupę podajemy obsypaną posiekaną miętą z koperkiem.

powrót

Podobne przepisy

Chłodnik z awokado z sałatką z kraba i selera naciowego
Gosia  Molska
Przepis z programu Posmak świata (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia chilijska
Zupa rybna z makaronem sojowym na sposób tajski
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Zielona zupa minestrone z wędzoną polędwiczką cielęcą
Przepis z programu Dietosfera (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia włoska, Kuchnia dietetyczna
Wiosenna zupa szczawiowo – ogórkowa
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Prosta zupa kalafiorowo-brokułowa
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Krupnik na gęsich podrobach
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 odc. 1
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z gęsiny
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.