Marieta  Marecka

Prosta zupa kalafiorowo-brokułowa


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

Prosta zupa kalafiorowo-brokułowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 mały brokuł

½ małego kalafiora

2 małe marchewki

2 ziemniaki

½ małego pora

2 łyżki posiekanego koperku

1 łyżka posiekanej mięty

sól

pieprz

2 l wywaru warzywnego lub drobiowego

ok. 100 ml śmietanki 30%

1 łyżka masła

gałka muszkatołowa

skórka starta z ½ cytryny

Przygotowanie:

Por kroimy w ukośne plastry, ziemniaki w małą kostkę.
Rozgrzewamy masło i przesmażamy na nim krótko por, dodajemy ziemniaki i zalewamy ciepłym bulionem.
Gotujemy całość ok. 15 minut, następnie dodajemy skórkę startą z cytryny, brokuł i kalafior podzielony na różyczki dorzucamy do zupy. Gotujemy, aż warzywa zmiękną.
Doprawiamy całość solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Wyłączamy gaz, dolewamy śmietankę (można ją wcześniej zahartować). Zupę podajemy obsypaną posiekaną miętą z koperkiem.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.