Profiterolki z sosem czekoladowym i lodami waniliowymi

Przepis z programu Martha piecze
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Profiterolki z sosem czekoladowym i lodami waniliowymi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 duże jajko

1 porcja ciasta parzonego

250 gramów słodko-gorzkiej czekolady

drobno pokrojonej

1 miarka mleka

3 łyżki gęstej śmietany

¼ miarki bardzo drobnego cukru

2 łyżki masła

pokrojonego

lody waniliowe

do dekoracji

cukier puder

do przyprószenia

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 190 st. C. Ubić jajko z 1 łyżeczką wody, odstawić. Wyłożyć dwie duże blachy papierem do pieczenia. Włożyć ciasto parzone do torby z 1,5 cm końcówką do wyciskania. Formować 5-centymetrowe okrągłe porcje, w odstępach ok 2,5 cm. Wygładzić wilgotnym palcem powierzchnię, aby ciasto równo wyrosło. Posmarować powierzchnię ubitym jajkiem z wodą. Piec ok. 25 minut do koloru złoto–brązowego. Profiterolki powinny być lekkie i puste w środku.

powrót

Podobne przepisy

Tort z kremem herbacianym
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Eklerki kawowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ptifurki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Szarlotka sypana
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Babeczki orzechowe z kremem cynamonowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Orzechy pekan (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Makaroniki z kremem karmelowym
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.