Profiterolki z sosem czekoladowym i lodami waniliowymi

Profiterolki z sosem czekoladowym i lodami waniliowymi
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 5.00
Seria kulinarna:
Martha piecze
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 1 duże jajko
  • 1 porcja ciasta parzonego
  • 250 gramów słodko-gorzkiej czekolady
  • drobno pokrojonej
  • 1 miarka mleka
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • ¼ miarki bardzo drobnego cukru
  • 2 łyżki masła
  • pokrojonego
  • lody waniliowe
  • do dekoracji
  • cukier puder
  • do przyprószenia

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 190 st. C. Ubić jajko z 1 łyżeczką wody, odstawić. Wyłożyć dwie duże blachy papierem do pieczenia. Włożyć ciasto parzone do torby z 1,5 cm końcówką do wyciskania. Formować 5-centymetrowe okrągłe porcje, w odstępach ok 2,5 cm. Wygładzić wilgotnym palcem powierzchnię, aby ciasto równo wyrosło. Posmarować powierzchnię ubitym jajkiem z wodą. Piec ok. 25 minut do koloru złoto–brązowego. Profiterolki powinny być lekkie i puste w środku.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA