Donna Dooher

Profiterolki z lodami i sosem karmelowym


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Profiterolki z lodami i sosem karmelowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Ciasto na eklerki

1 szklanka (250 ml) wody

115 g niesolonego masła

¼ łyżeczki (1 ml) soli

1 szklanka (250 ml) mąki

4 jajka

1 l lodów



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C. W dwulitrowym rondlu z grubym dnem zagotować na dużym ogniu wodę z masłem i solą. Zestawić z ognia. Wsypać wszystką mąkę na raz i mieszać drewnianą łyżką, aż do wyrobienia ciasta. Postawić na średnim ogniu i ubijać 4 minuty, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek rondla, a na dnie uformuje się cienka warstewka. Uważać, by się nie przypaliło. Przełożyć ciasto do malaksera. Ubijać, dodając po kolei jajka. Oczyścić ścianki miski i ubijać jeszcze przez 4 minuty. Ciasto powinno być najpierw klejące się, a potem gładkie i lśniące. Wyłożyć blachę do pieczenia pergaminem (narożniki przykleić odrobiną ciasta). Napełnić rękaw cukierniczy z końcówką o dużej średnicy. Wyciskać pięciocentymetrowe kulki ciasta w trzycentymetrowych odstępach.

Piec 15 minut, obrócić blachę, obniżyć temperaturę do 180 stopni C i piec jeszcze 10 minut.

Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić profiterolki do wystygnięcia. Przekroić każdą na pół nożem-piłą. Dolną połówkę napełnić łyżką lodów, przykryć drugą połową i polać sosem karmelowym.





Sos karmelowy

1 ½ szklanki (375 ml) cukru

½ szklanki (125 ml) wody

1 szklanka (250 ml) kremówki

1 łyżka stołowa (15 ml) niesolonego masła



Przygotowanie

Do dwulitrowego rondla wsypać cukier i wlać wodę. Podgrzewać na średnim ogniu, mieszając raz lub dwa, by cukier się rozpuścił. Zwiększyć ogień i gotować 5 – 7 minut, aż się skarmelizuje i nabierze bursztynowego koloru. Zwilżać ścianki rondla wodą, by zapobiec krystalizowaniu się cukru. Zestawić z ognia i bardzo powoli dodawać śmietanę, ubijając. Wymieszać z masłem. Przed podaniem schłodzić do temperatury pokojowej.





© Donna Dooher

powrót

Podobne przepisy

Mus czekoladowo-pomarańczowy
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Banany w karmelu
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia brazylijska
Trufle kawowe
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na walentynki
(odc.11)grejpfruty w galaretce
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pascha polska
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.