Precle

Precle
Oceń przepis:
31 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Si King

Seria kulinarna:
Kudłacze na motorach: Nie ma jak u mamy (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

  • 2 jajka
  • 350 g mąki pszennej
  • 250 g tartego sera cheddar plus trochę do posypania
  • 250 g masła (wyjętego wcześniej z lodówki
  • tak
  • żeby było miękkie)
  • 2 łyżki nasion kminku
  • sól

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W misce roztrzepać jedno jajko, wymieszać z mąką, serem, masłem, łyżeczką nasion kminku i szczyptą soli na zwarte ciasto. Odstawić na pół godziny. Rozwałkować ciasto na posypanym mąką blacie na grubość 1 cm. Wycinać precle foremką do precli lub do ciasteczek (albo szeroką szklanką) i przekładać na blaszkę, wyłożoną pergaminem. W innej miseczce roztrzepać drugie jajko, posmarować precle i posypać resztą kminku i tartym serem. Piec na złoto w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza (10-15 minut). Wyjąć i ułożyć na drucianym stojaku do ostygnięcia.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA