Prażona kukurydza po francusku

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Prażona kukurydza po francusku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

125 g niesolonego masła

2 rozgniecione ząbki czosnku

2 łyżki oleju z pestek winogron

200 g kukurydzy

2 łyżki ziół prowansalskich

sól selerowa do smaku

sól

 

Przygotowanie:

Roztopić masło z czosnkiem i odstawić, żeby przeszło smakiem. Zagrzać olej w dużym garnku, wrzucić kukurydzę, potrząsając, żeby pokryła się tłuszczem. Zakryć i potrząsać garnkiem nad dużym ogniem, aż kukurydza się upraży. Polać ją masłem, uprzednio wyjąwszy z niego czosnek. Potrząsnąć. Posypać ziołami i dwoma rodzajami soli. Znów potrząsnąć.

powrót

Podobne przepisy

Bruschetta z pomidorami i grillowaną papryką
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Gwiazda z nadziewanych bułeczek
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Grzanki z sardelami i pomidorami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Świeżonka z sałatką z pomidorów
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
Quesadilla z grillowanymi cebulkami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.29)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.