Donna Dooher

Prażona komosa ryżowa z prosciutto


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.13)
trudność: łatwe

Prażona komosa ryżowa z prosciutto
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki

1 łyżka stołowa (15 ml) niesolonego masła

1 łyżka stołowa (15 ml) oliwy z oliwek

½ szklanki (125 ml) drobno posiekanej cebuli

1 drobno posiekana szalotka

1 drobno posiekany ząbek czosnku

1 szklanka (250 ml) komosy ryżowej (ryżu peruwiańskiego)

1 łyżeczka (5 ml) gruboziarnistej soli

3 szklanki (750 ml) wody

½ szklanki (125 ml) pokrojonej w paseczki szynki (prosciutto)

1 łyżka stołowa (15 ml) tymianku

1 łyżeczka (5 ml) skórki z cytryny

¼ szklanki (60 ml) szyfonady z radicchio



Przygotowanie

Na patelni rozgrzać masło i oliwę. Wrzucić cebulę, szalotkę i czosnek, smażyć aż się zeszklą.

Dodać komosę i smażyć, aż się przyrumieni. Przyprawić solą. Wlać szklankę (250 ml) wody i gotować, aż komosa ją wchłonie. Wlać pozostałą wodę po jednej szklance i gotować, aż komosa będzie miękka.

Zdjąć z ognia, wymieszać z szynką, tymiankiem i skórkę z cytryny. Tuż przed podaniem posypać radicchio.



© Donna Dooher

powrót

Podobne przepisy

Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Szybki barszcz czerwony
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
Żeberka po kowbojsku
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Żeberka wieprzowe w marynacie miso
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia japońska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.