Mark  Bittman

Prawdziwy burger


Przepis z programu Minimalista (odc.29)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Prawdziwy burger
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

700-900 g niezbyt chudej polędwicy w kawałkach

½ białej cebuli

obranej i pokrojonej (niekoniecznie)

sól i pieprz do smaku

4 porcje

 

 

Przygotowanie:


Rozpalić drewno lub węgiel na grillu lub włączyć grill gazowy. Można też na piecu rozgrzać dużą, ciężką patelnię na średnim ogniu, przez 3-4 minuty. Grubo zmielić w robocie kuchennym mięso z solą i pieprzem. Spróbować i doprawić (można usmażyć odrobinę mięsa do spróbowania). Podzielić na 4 części i szybko uformować 4 lub więcej burgerów (unikać długiego wyrabiania mięsa, żeby masa nie była zbyt ścisła). Smażyć na średnim ogniu (takim, że nie parzy ręki, jeśli trzymamy ją przez kilka sekund 8-10 cm nad rusztem). Grillować burgery ok. 3 minuty po każdej stronie, będą wtedy krwiste. Jeśli lubimy bardziej wysmażone, grillować dodatkowo ok. 1 minuty z każdej strony, ale całkowity czas smażenia nie może wynieść więcej niż 10 minut (chyba, że lubicie jeść krążki do hokeja). Czas smażenia na piecu jest taki sam. Podawać z bułkami lub tostami, dodatki według uznania.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.