Pozole Sanjuany

Przepis z programu Wolny tydzień Chucka (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

Pozole Sanjuany
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

1 kg łopatki wieprzowej

8 filiżanek bulionu lub wody

1 posiekana cebula

2 ząbki czosnku, zmiażdżone

sól i pieprz

3 filiżanki białej kukurydzy

6 suszonych chili ancho lub guajillo



dodatki:

tortille

poszatkowana kapusta lub sałata lodowa

bardzo cienko pokrojona cebula



Przygotowanie:

W dużym garnku umieszczamy wieprzowinę, wlewamy bulion lub wodę, dodajemy czosnek i cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem. Na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia. Potem gotujemy na wolnym ogniu około 2 godzin, aż mięso zacznie odpadać od kości. Zdejmujemy garnek z gazu. Wyjmujemy mięso i odstawiamy, żeby ostygło. Oddzielamy mięso od kości i rozdzielamy na skrawki. Przecedzamy wywar i wlewamy z powrotem do garnka. Dodajemy wieprzowinę. W drugim garnku gotujemy białą kukurydzę w osolonej wrzącej wodzie około 1 godziny. Odcedzamy i dodajemy do zupy. W naczyniu moczymy chili 30 minut w gorącym wywarze. Miksujemy w blenderze na piure i dodajemy do zupy. Doprawiamy zupę do smaku i podajemy z dodatkami.

powrót

Podobne przepisy

Parzybroda
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Gazpacho z pomidorów
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Czysta zupa grzybowa
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa fasolowa z wędzoną śliwką
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie
Chłodnik z awokado z sałatką z kraba i selera naciowego
Gosia  Molska
Przepis z programu Posmak świata (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia chilijska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.