Pozłacany blok czekoladowy

Przepis z programu Królestwo bajecznych wypieków (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Pozłacany blok czekoladowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

80 g niesolonych pistacji

90 g suszonych żurawin i moreli

100 g herbatników pełnoziarnistych

100 g czekolady (70% kakao)

100 g niesolonego masła

1 łyżka jasnej melasy (złocistego syropu)

do dekoracji:

płatki jadalnego złota



Przygotowanie:

Posiekać pistacje i morele. Herbatniki wrzucić do torby foliowej i pokruszyć wałkiem na drobne okruszki. Kwadratową formę z luźnym dnem wyłożyć podwójną warstwą folii spożywczej. Czekoladę połamać na kawałki, wsypać do szklanej miski i stopić na parze (postawić na garnku z wodą gotującą się na małym ogniu tak, by dno miski nie dotykało wody). Zamieszać, wrzucić pokrojone w kostkę, miękkie masło, stopić i mieszać, aż powstanie emulsja, dodać melasę i wymieszać. Wsypać pistacje, suszone owoce i pokruszone herbatniki. Wszystko razem dobrze wymieszać i zdjąć z ognia. Przelać masę do formy, wygładzić i wstawić do lodówki na kilka godzin, by stężała. Przed pokrojeniem wyjąć z lodówki i poczekać, aż blok ogrzeje się do temperatury pokojowej. Wyłożyć masę na deskę, usunąć folię, dużym nożem pokroić na małe kwadraciki. Kłaść kostki bloku na płatki złota, lekko dociskać i odrywać po kawałku. Luźno wiszące strzępki złota docisnąć do boków przy pomocy pędzelka.



© Fiona Cairns

powrót

Podobne przepisy

Marcepanowe kartofelki
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Creme patissiere z owocami i cynamonem podany z sękaczem
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Biszkopty z kremem i gruszkami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Crumble z borówką amerykańską
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.