Marieta  Marecka

Powidła śliwkowe


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 1235

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

3 kg śliwek węgierek

skórka z cytryny

9 wędzonych śliwek

Przygotowanie:

Śliwki myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół, wyciągamy pestki. Przekładamy je do dużego garnka o grubym dnie, dokładamy śliwki wędzone i skórkę z cytryny. Na bardzo małym ogniu gotujemy ok. 1 godziny. Od czasu do czasu możemy zamieszać powidła, ale niezbyt energicznie, żeby się całkiem nie rozpadły. Pozostawiamy do wystudzenia najlepiej na całą noc. Na następny dzień znów doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu i gotujemy ok. 1 godziny. Po raz drugi studzimy przez noc i na następny dzień gotujemy je przez kolejną godzinę. W razie potrzeby pod koniec gotowania dosładzamy, ale nie jest to konieczne, o ile powidła przygotowujemy z bardzo słodkich i dojrzałych śliwek. Przekładamy do wysterylizowanych słoików i pasteryzujemy w piekarniku nagrzanym do 120 stopni przez ok. 20-30 minut. Wyciągamy, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do ostygnięcia.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.