Laura Calder

Powidła morelowe


Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory

Powidła morelowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1,25 kg moreli

1 szklanka wody

1 kg cukru

sok z 1 cytryny

skórka pomarańczowa (niekonieczne)

 

Przygotowanie:

Pokrój morele, ale nie obieraj ich. Rozłup 6 pestek moreli i wyjmij ziarna przypominające migdały. Spróbuj ich. Jeśli są słodkie, posiekaj je i dodaj. Jeśli nie, użyj tylko 3 albo zastąp je posiekanymi migdałami (wszystko zależy od ciebie). Zalej cukier 250 ml wody i podgrzewaj mieszankę, aż cukier rozpuści się, czyli około 4 min. Dodaj morele. Zagotuj wszystko i trzymaj na wolnym ogniu bez przykrycia. Pozbądź się piany, która zacznie się zbierać. Kiedy mieszanka przestanie się pienić, gotuj ją dalej na wolnym ogniu, aż zgęstnieje, czyli 30 min. Możesz też sprawdzić, czy powidła są gotowe wylewając jedną łyżkę na zimną powierzchnię. Jeśli mieszanka się zsiada – można przejść do następnego kroku. Zdejmij powidła z ognia i przełóż je do słoików. Zakręć i przechowuj w chłodnym miejscu.

powrót

Podobne przepisy

Ogórki marynowane na słodko w curry
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Złoty dżem
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
Galaretka malinowa z kokosem
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia karaibska
Pomidory suszone marynowane w oliwie
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ćwikła pana Reja
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.