Laura Calder

Powidła morelowe


Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory

Powidła morelowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1,25 kg moreli

1 szklanka wody

1 kg cukru

sok z 1 cytryny

skórka pomarańczowa (niekonieczne)

 

Przygotowanie:

Pokrój morele, ale nie obieraj ich. Rozłup 6 pestek moreli i wyjmij ziarna przypominające migdały. Spróbuj ich. Jeśli są słodkie, posiekaj je i dodaj. Jeśli nie, użyj tylko 3 albo zastąp je posiekanymi migdałami (wszystko zależy od ciebie). Zalej cukier 250 ml wody i podgrzewaj mieszankę, aż cukier rozpuści się, czyli około 4 min. Dodaj morele. Zagotuj wszystko i trzymaj na wolnym ogniu bez przykrycia. Pozbądź się piany, która zacznie się zbierać. Kiedy mieszanka przestanie się pienić, gotuj ją dalej na wolnym ogniu, aż zgęstnieje, czyli 30 min. Możesz też sprawdzić, czy powidła są gotowe wylewając jedną łyżkę na zimną powierzchnię. Jeśli mieszanka się zsiada – można przejść do następnego kroku. Zdejmij powidła z ognia i przełóż je do słoików. Zakręć i przechowuj w chłodnym miejscu.

powrót

Podobne przepisy

Mielonka ze słoika
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pomidory suszone marynowane w oliwie
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Mus jabłkowy
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
Bakłażany smażone
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przetwory
Maliny pasteryzowane
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska
Parfait z wątróbki drobiowej
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.