Nadia G.

Poutine ze słodkich ziemniaków


Przepis z programu Bitchin' Kitchen (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Poutine ze słodkich ziemniaków
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 duże słodkie ziemniaki

2 łyżki masła

2 łyżki mąki

2 duże szalotki

pokrojone w plastry

1½ łyżki oliwy extra vergine

szczypta soli morskiej i świeżo mielonego czarnego pieprzu

2 szklanki ekologicznego bulionu wołowego

garść posiekanej natki pietruszki

szczypta tymianku

szczypta cukru trzcinowego

1 litr oleju arachidowego

1 szklanka białego twarogu

 

 

Przygotowanie:


Pokrój ziemniaki na frytki równej wielości – ręcznie albo za pomocą maszynki. Zanurz je w misce z zimną wodą na 30 min. Rozgrzej rondel na średnim ogniu, roztop masło, dodaj mąkę i energicznie ubijaj trzepaczką przez 3-5 min, aż zasmażka zrobi się bursztynowa. Zdejmij rondel z ognia, a w drugim rondlu delikatnie podduś szalotki na oliwie, na średnim ogniu, przez minutę. Dopraw solą i pieprzem. Zdeglasuj rondel bulionem wołowym, dodaj tymianek, cukier i doprowadź do wrzenia. Zalej bulionem zasmażkę, a następnie podgrzewaj 15 min, aż zgęstnieje. Wmieszaj posiekaną natkę pietruszki. Odsącz frytki ze słodkich ziemniaków i osusz w suszarce do sałaty albo za pomocą papierowych ręczników. Frytki muszą być starannie osuszone przed smażeniem. Rozgrzej olej arachidowy w rondlu o grubym dnie na średnim ogniu, aż termometr wskaże 190 stopni C. Smaż frytki małymi porcjami po 5 min, następnie wyłóż na metalową kratkę, żeby osączyć nadmiar tłuszczu. Nałóż frytki na talerz, posyp kawałkami twarogu i polej sosem.

powrót

Podobne przepisy

Ziemniaki puree
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Spatzle
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia niemiecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.