Poulet au paprika

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Poulet au paprika
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 kurze udka przecięte w stawie

sól i pieprz

łyżka smalcu lub oleju

czerwona papryka pokrojona w grube paski

cebula pokrojona w plasterki

pół drobno pokrojonego małego fenkułu (ew.)

łyżka ostrej lub słodkiej węgierskiej papryki wysokiej jakości

posiekany ząbek czosnku

pół miarki białego wina

2 grubo pokrojone pomidory

listek laurowy

2 łyżki kwaśnej śmietany lub cr?me fraîche

sok z cytryny, do smaku (ew.)

 

Przygotowanie:

Posolić i popieprzyć mięso. Rozgrzać tłuszcz na patelni i partiami obsmażyć udka ze wszystkich stron. Zdjąć. Odlać niemal cały tłuszcz z patelni, zostawiając tylko łyżkę. Zmniejszyć gaz. Wrzucić na patelnię pokrojoną paprykę, fenkuł i paprykę w proszku. Przesmażyć do miękkości, ale żeby nie straciły koloru, ok. 12 minut, dodając na ostatnią minutę czosnek. Zdeglasować patelnię winem. Dodać pomidory i listek laurowy. Posolić i popieprzyć. Znów włożyć mięso. Zakryć patelnię i smażyć, od czasu do czasu przewracając udka, ok. 30 minut. Przełożyć kurczaka na półmisek i nakryć folią, żeby nie wystygł. Zwiększyć gaz pod patelnią, żeby zredukować sos. Wyłączyć gaz, wmieszać śmietanę, sprawdzić smak, zalać sosem udka i podawać.

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.