Potrójnie czekoladowa lodowa kanapka

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Lody

Potrójnie czekoladowa lodowa kanapka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

Ciastka:

400 g posiekanej gorzkiej czekolady

110 g masła o temperaturze pokojowej

120 g brązowego cukru

1 jajko

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

80 g mąki pszennej

35 g kakao

1 łyżeczka sody oczyszczonej

pół łyżeczki soli



Lody czekoladowe:

250 ml śmietany

250 ml mleka

1 laska wanilii

100 g cukru

10 jajek

400 g posiekanej czekolady



Przygotowanie:

120 g czekolady stopić w kąpieli wodnej i odstawić do ostygnięcia.

Piekarnik rozgrzać do 160°C.

Masło ubić z cukrem na puszystą masę. Ubijając wlać stopioną czekoladę, dodać jajko i ekstrakt waniliowy.

Mąkę, kakao, sodę i sól przesiać do miski. Dodać przygotowaną masę czekoladową oraz czekoladę i miksować, aż powstanie gładkie ciasto. Formować kulki wielkości orzechów włoskich. Układać je na wyłożonej papierem blasze zachowując odstępy. Spłaszczyć kulki widelcem i piec 10-12 minut. Gotowe ciastka przełożyć na kratkę, żeby ostygły.

Mleko i śmietanę wlać do rondelka. Dodać ziarna z ¼ laski wanilii. Doprowadzić do wrzenia. Jajka wbić do miski, dodać cukier i mieszając stopniowo wlać mleko ze śmietaną. Tak przygotowaną mieszankę przecedzić i dodać czekoladę. Mieszać, aż czekolada się rozpuści, a następnie odstawić masę do ostygnięcia. Zimną przełożyć do maszynki do lodów i postępować zgodnie z instrukcją urządzenia. Wylać masę lodową na blachę i wstawić do zamrażalnika.

Lody wyciąć obręczą cukierniczą i podawać między dwoma ciastkami.

powrót

Podobne przepisy

Grillowane brzoskwinie z lodami waniliowymi
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 40)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Lody
Tiramisu
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Orzechowe trufle z kawą
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

ankaszym

postów: 80

14.12.2016 09:27

CYTUJ

czekoladę uwielbiam więc napewno jest pyszne :) a z mąką pszenna jaka? Uniwersalna czy lepsza np krupczatka szymanowska z Polskich Młynów?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.