Potrawka z soczewicy

Przepis z programu Nigel Slater: prosto i smacznie (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

Potrawka z soczewicy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

1 garść pokrojonego niewędzonego boczku lub pancetty

4 średnie cebule

3 małe marchewki

½ łyżeczki słodkiej papryki

½ łyżeczki mielonego cynamonu

½ gałki muszkatołowej

300 g soczewicy du puy

500 ml bulionu

1 garść natki

1 łyżka masła

100 g kwaśnej śmietany



Przygotowanie:

Smażymy boczek w głębokiej patelni na średnim ogniu. Niech tłuszcz powoli się wytopi. Grubo siekamy 2 cebule i wrzucamy na patelnię. Kroimy marchewkę i też dodajemy na patelnię. Nakrywamy i zostawiamy na kilka minut. Dodajemy paprykę, cynamon, startą gałkę muszkatołową. Dodajemy soczewicę, bulion i 500 ml wody. Nakrywamy i gotujemy 30 minut. W tym czasie kroimy pozostałe 2 cebule i karmelizujemy na patelni na maśle na bardzo małym ogniu. Na koniec dodajemy trochę gałki muszkatołowej. Dodajemy do soczewicy posiekaną natkę. Podajemy ze śmietaną i karmelizowaną cebulą.

powrót

Podobne przepisy

Gnocchi z ricottą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Panierowane tempeh z frytkami ze słodkich ziemniaków i dressingiem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 60)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska
Tażin z ciecierzycą, harissą i komosą ryżową
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Cukierki z tataraku
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Polenta z gorgonzolą i smażonymi grzybami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 56)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kanapka z wędzonym kurczakiem i rukwią wodną
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 65)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.