Potrawka z owoców morza z grzanką z pastą rouille

Przepis z programu Wolny dzień Chucka (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

Potrawka z owoców morza z grzanką z pastą rouille
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

wywar z owoców morza:

3 łyżki oliwy (45 ml)

1 marchewka, pokrojona

1 gałązka selera naciowego, pokrojona

1 cebula, pokrojona

1 por, pokrojony

1 bulwa fenkułu, pokrojona

1 główka czosnku, przekrojona na pół

3 łyżki keczupu (45 ml)

skorupy z dwóch homarów

skorupy z czterech nóg kraba

3 gałązki tymianku

3 gałązki rozmarynu

1 łyżka ziaren pieprzu (15 ml)

4 litry wody

1 łyżka zimnego masła (15 ml)

sól koszerna



smażone pory i grzyby shitake:

2 łyżki oliwy (30 ml)

2 pory, pokrojone w kawałki

12 grzybów shitake (2 na osobę)

1 szklanka mrożonego groszku (250 ml)

4 czerwone papryki, upieczone, obrane, pokrojone w paski

chochla wywaru z owoców morza z przepisu Chucka

sól i pieprz



grzanki z pastą rouille:

6 kromek chleba wiejskiego

3 ząbki czosnku, posiekane

½ papryczki chili bez pestek, posiekanej

1 szklanka oliwy (250 ml)

1 żółtko

½ chochelki wywaru z owoców morza według przepisu Chucka

sól i pieprz



potrawka:

mięso z 4 nóg kraba

500 g małży

225 g omułków

225 g krewetek

mięso z dwóch homarów



przybranie:

4 przegrzebki na muszlach

trybula



Przygotowanie:

Wywar: homary gotujemy przez 1½ minuty. Usuwamy skorupy z homarów i nóg kraba (w sprzedaży są już ugotowane). Skorupy zachowujemy na wywar, mięso trzymamy w lodówce do późniejszego użycia. W dużym rondlu na średnim ogniu przesmażamy warzywa przez 5 minut na oliwie. Dodajemy skorupy, keczup, rozmaryn i tymianek. Mieszamy. Dodajemy ziarna pieprzu i wodę. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień, gotujemy 2 godziny. Odcedzamy do mniejszego rondla, redukujemy na średnim ogniu przez 45 minut, aż zmniejszy objętość do ⅓. Dodajemy masło. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy na bok. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażone pory i grzyby shitake: oliwę rozgrzewamy na patelni na średnim ogniu. Wrzucamy pory, przesmażamy do zrumienienia – około 10 minut. Dodajemy grzyby i smażymy przez kolejne 5 minut. Dodajemy paprykę, razem z sokami z pieczenia. Wlewamy wywar z owoców morza. Doprawiamy solą i pieprzem. Trzymamy w cieple. Przed podaniem wrzucamy groszek, musi się jedynie podgrzać. Rouille: dwie grube kromki chleba namaczamy w wywarze. Odciskamy i miksujemy w robocie kuchennym razem z czosnkiem, chili i żółtkiem. Nadal miksując, stopniowo dodajemy oliwę, aż powstanie gładka pasta. Jeśli rouille zacznie się rozwarstwiać, dodajemy wywar z owoców morza. Pozostałe kromki chleba smażymy na oliwie (na patelni, na średnim ogniu). Odkładamy. Przed podaniem smarujemy rouille. Potrawka: do lekko gotującego się wywaru wrzucamy małże, gotujemy 5 minut, aż zaczną się otwierać. Dodajemy omułki, gotujemy kolejne 2 minuty, aż się otworzą a wtedy dodajemy krewetki i mięso homara. Kraba nie trzeba dodawać, jest już ugotowany. Podgrzewamy jeszcze 2 minuty. Podanie: smażone warzywa nakładamy do miseczek. Na wierzchu układamy mięso kraba, potem pozostałe owoce morza. Zalewamy wywarem i skrapiamy oliwą dobrej jakości. Przybranie: na każdej porcji układamy surowego przegrzebka na muszli, ozdabiamy trybulą. Z boku kładziemy grzankę posmarowaną rouille.

powrót

Podobne przepisy

Sałatka z ośmiornicy po grecku
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.7)
trudność: brak
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Mule w winie z ziołami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Smażone krewetki z sosem z jabłka i marakui
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Krewetki w sosie koperkowym z tagliatelle warzywnym
Przepis z programu Pieprz, chilli, sól (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Krewetki z chili i limonką - Marieta Marecka
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.