Potrawka z muli z szafranowym ryżem

Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Potrawka z muli z szafranowym ryżem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

Ryż:

300g ryżu z gatunku superfine (twarde i długie ziarna 6,4 mm)

1/2 litra rosołu

1 saszetka szafranu

50g masła

1/2 cebuli



Potrawka z muli:

800g muli

300g dojrzałych czereśniowych pomidorów

100ml oliwy z oliwek

1 pęczek pietruszki

2 łyżki białego wytrawnego wina

1 szalotka

1 ząbek czosnku

sól i pieprz



Przyrządzamy potrawkę z muli:

Oczyszczamy nożem muszle muli z zanieczyszczeń, myjemy, wrzucamy na patelnię. Dodajemy czosnek, odrobinę posiekanej pietruszki, podlewamy białym winem, dusimy pod przykryciem na umiarkowanym ogniu do chwili, aż muszle się otworzą. Od czasu do czasu potrząsamy patelnią, zdejmujemy z ognia i wyciągamy mule z muszelek. Przekładamy je do miseczki, wyrzucamy zamknięte mule i muszle, filtrujemy sos, w którym dusiły się mule i przelewamy do miseczki z małżami. Pomidorki myjemy i dzielimy na ćwiartki. Na patelni z odrobiną oliwy smażmy do zeszklenia obraną i drobno pokrojoną szalotkę, dodajemy pomidorki, mule w sosie własnym, szczyptę soli i pieprz do smaku, podgrzewamy i posypujemy pokrojoną pietruszką.



Przyrządzamy ryż:

W rondlu podgrzewamy 25 gramów masła i smażymy do zeszklenia drobno krojoną cebulę, dodajemy ryż i krótko smażmy, zdejmujemy z ognia, dodajemy szafran rozpuszczony w małej ilości rosołu, wlewamy pozostały rosół, mieszamy. Przykrywamy rondel i dalej gotujemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° Celsjusza przez 18-20 minut, bez mieszania. Wyciągamy ryż z piekarnika, dodajemy masło w kawałeczkach i dokładnie mieszamy, pomagając sobie dwoma widelcami, żeby oddzielić od siebie ziarna ryżu. Przekładamy ryż do foremek posmarowanych masłem i lekko ugniatamy łyżką. Na każdy talerz przekładamy ryż z foremki i wokół ryżu układamy ciepłą potrawkę z muli.



Źródło: KUCHNIA WŁOSKA

powrót

Podobne przepisy

Paella z owocami morza
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 65)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Linguine z mulami i orzechowo- pietruszkowym pesto
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Krewetki gremolata
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina odc.1
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kalmary w zielonym sosie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.