Potrawka z kurczaka i groszku

Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Potrawka z kurczaka i groszku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500g piersi z kurczaka

200g zielonego groszku (może być mrożony)

1 cebula

1 główka sałaty

3 łyżki oliwy z oliwek

20g masła

5 łyżek białego wytrawnego wina

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na kawałeczki. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w cienkie talarki. Sałatę oczyszczamy z uszkodzonych liści, myjemy, osuszamy i kroimy w paseczki. Na patelni podgrzewamy dwie łyżki oliwy, dodajemy kawałki kurczaka, solimy i posypujemy pieprzem. Smażymy dopóki nie nabiorą ze wszystkich stron złocistego koloru, podlewamy białym winem i odparowujemy na żywym ogniu. W drugim rondelku rozpuszczamy masło i pozostałą oliwę, smażymy do zeszklenia talarki cebuli, dodajemy zielony groszek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, smażymy 2-3 minuty, następnie dodajemy do kawałeczków kurczaka. Chochelką wlewamy gorącą wodę i dusimy pod przykryciem na umiarkowanym ogniu przez około 15-20 minut. Na 5 minut przed zakończeniem gotowania dodajemy paseczki sałaty, mieszamy. Potrawkę podajemy gorącą lub ciepłą.

powrót

Podobne przepisy

Kotlety z kaparami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tażin z kulkami mięsnymi i jajkami
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Rolady z indyka z pomidorami i oliwkami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kotlety wieprzowe z ziemniakami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Królik z czarnymi oliwkami
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Bitki wieprzowe duszone z cebulką
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.