Potrawka z kalmarów z groszkiem

Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Potrawka z kalmarów z groszkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500g młodych kalmarów

100g wyłuskanego świeżego bobu

100g wyłuskanego świeżego groszku

200g dojrzałych pomidorów

1/2 kieliszka

białego wytrawnego wina

2 młode cebulki

szczypta pikantnej papryki peperoncino

1 pęczek pietruszki

5 łyżek oliwy z oliwek

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Oczyszczamy kalmary, obieramy z wewnętrznej i zewnętrznej skórki oraz usuwamy wnętrzności. Myjemy pod strumieniem zimnej wody; odcedzamy i osuszamy. Pomidory sparzamy we wrzącej wodzie, odcedzamy, obieramy ze skórki i nasion, osuszamy z sosu i kroimy na kawałki. Cebulkę obieramy z korzonków i zewnętrznych zielonych twardych liści, myjemy, kroimy w talarki. Myjemy pietruszkę, osuszamy delikatnie ściereczką i drobniutko siekamy. We wrzącej wodzie sparzamy bób, odcedzamy i zdejmujemy skórkę. Na patelni smażymy do zeszklenia połowę cebulki z 2 łyżkami oliwy, dodajemy bób i groszek, krótko smażymy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Chochelką dolewamy wody i dusimy na umiarkowanym ogniu przez 10-12 minut, mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką. W międzyczasie na drugiej patelni podgrzewamy pozostałą część oliwy i smażymy do zeszklenia peperoncino i pozostałą cebulkę. Dodajemy kalmary i smażymy przez 2-3 minuty. Następnie dolewamy białe wino i odparowujemy na mocnym ogniu, doprawiamy do smaku solą i szczyptą pieprzu, odsączamy i przekładamy do naczynia z przykrywką. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Na tę samą patelnię wrzucamy kawałki pomidorów, solimy i dusimy przez 5-6 minut, mieszając od czasu do czasu. Ponownie przekładamy kalmary na patelnię, dodajemy bób i zielony groszek, dusimy przez minutę, żeby nabrały smaku, posypujemy pokrojoną pietruszką i od razu podajemy.

powrót

Podobne przepisy

Suflety krabowe
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Krewetki z koprem włoskim i absyntem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Smażone przegrzebki z racuszkami warzywnymi
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Tajska sałatka z ośmiornicy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Długie upalne dni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Małże po chińsku
Rick Stein
Przepis z programu Morski przewodnik Ricka Steina Francuski rynek i kałamarnice z Portland (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.