Potrawka z kalmarów z groszkiem

Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Potrawka z kalmarów z groszkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500g młodych kalmarów

100g wyłuskanego świeżego bobu

100g wyłuskanego świeżego groszku

200g dojrzałych pomidorów

1/2 kieliszka

białego wytrawnego wina

2 młode cebulki

szczypta pikantnej papryki peperoncino

1 pęczek pietruszki

5 łyżek oliwy z oliwek

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Oczyszczamy kalmary, obieramy z wewnętrznej i zewnętrznej skórki oraz usuwamy wnętrzności. Myjemy pod strumieniem zimnej wody; odcedzamy i osuszamy. Pomidory sparzamy we wrzącej wodzie, odcedzamy, obieramy ze skórki i nasion, osuszamy z sosu i kroimy na kawałki. Cebulkę obieramy z korzonków i zewnętrznych zielonych twardych liści, myjemy, kroimy w talarki. Myjemy pietruszkę, osuszamy delikatnie ściereczką i drobniutko siekamy. We wrzącej wodzie sparzamy bób, odcedzamy i zdejmujemy skórkę. Na patelni smażymy do zeszklenia połowę cebulki z 2 łyżkami oliwy, dodajemy bób i groszek, krótko smażymy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Chochelką dolewamy wody i dusimy na umiarkowanym ogniu przez 10-12 minut, mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką. W międzyczasie na drugiej patelni podgrzewamy pozostałą część oliwy i smażymy do zeszklenia peperoncino i pozostałą cebulkę. Dodajemy kalmary i smażymy przez 2-3 minuty. Następnie dolewamy białe wino i odparowujemy na mocnym ogniu, doprawiamy do smaku solą i szczyptą pieprzu, odsączamy i przekładamy do naczynia z przykrywką. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Na tę samą patelnię wrzucamy kawałki pomidorów, solimy i dusimy przez 5-6 minut, mieszając od czasu do czasu. Ponownie przekładamy kalmary na patelnię, dodajemy bób i zielony groszek, dusimy przez minutę, żeby nabrały smaku, posypujemy pokrojoną pietruszką i od razu podajemy.

powrót

Podobne przepisy

Ryż z owocami morza i sosem pomidorowym
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia portugalska
Grillowane faszerowane kalmary
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Owoce morza, Dania z grilla
Nasi lemak
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia malajska
Krewetki w cieście kataifi
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 37)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Krewetki z woka ze smażonym surowym  boczkiem
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Cavatelli z małżami
Antonio  Carluccio
Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii Apulia (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.