Potrawka z kalmarów i oliwek

Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Potrawka z kalmarów i oliwek
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

600 g kalmarów

500 g dojrzałych pomidorów

50 g zielonych wydrylowanych oliwek

ząbek czosnku

pół kieliszka białego wytrawnego wina

liść laurowy

pęczek natki pietruszki

100 ml oliwy extra vergine

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Usuwamy z kalmarów zewnętrzną błonę i wnętrzności, myjemy i kroimy na równe części (gdy kalmary są małej wielkości – na połowę). Pomidory zanurzamy we wrzącej wodzie, usuwamy skórę i nasiona, grubo kroimy. Zielone oliwki kroimy w talarki. W rondlu podgrzewamy oliwę z obranym i lekko zgniecionym ząbkiem czosnku; dodajemy kalmary i smażymy 2-3 minuty; doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy białe wino i odparowujemy na mocnym ogniu; wyjmujemy kalmary i odstawiamy na później. Na tej samej patelni kilka minut dusimy pokrojone pomidory z liściem laurowym, szczyptą soli i pieprzu; dodajemy talarki oliwek, kalmary i mieszamy; posypujemy posiekaną natką pietruszki.

powrót

Podobne przepisy

Potrawka z muli z szafranowym ryżem
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Krewetki z chili i limonką - Marieta Marecka
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
Ryż z owocami morza i sosem pomidorowym
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia portugalska
Homar w lekkim bulionie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.