Kylie Kwong

Potrawka z grzybów we włoskim stylu


Przepis z programu Kylie Kwong - gotowanie z sercem (odc.6)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska, Kuchnia chińska

Potrawka z grzybów we włoskim stylu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

8 ząbków czosnku

zmiażdżonych

4 cebulki - dymki

posiekane

łyżka soli morskiej

200 g małych pieczarek

100 g boczniaków

150 g świeżych grzybów shiitake

bez trzonków

100 g świeżych brązowych pieczarek

100 g świeżych grzybów enoki

100 g świeżych grzybków mun

(można użyć dowolnych grzybów — podane w przepisie są sugestią Kylie Kwong)

125 g masła

½ filiżanki oliwy (1 filiżanka = 250 ml)

szczypta białego pieprzu

½ filiżanki białego wytrawnego wina

½ filiżanki posiekanej natki pietruszki

 

 

Przygotowanie:


Na patelnię z grubym dnem wrzucić czosnek, dymki i sól oraz wszystkie grzyby, pokrojone na kawałki, z wyjątkiem enoki i mun. Na wierzchu położyć kawałki masła, polać oliwą, posypać pieprzem i smażyć przez pięć minut na dużym ogniu, nie mieszając, aby grzyby przeszły smakiem czosnku i dymki.
Wlać wino, dodać pozostałe grzyby, wymieszać. Zmniejszyć ogień i gotować, bez przykrycia, przez około 5 minut, aż grzyby zmiękną. Posypać natką i podawać.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.