Potrawka wołowa w piwie po trydencku

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Potrawka wołowa w piwie po trydencku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

800 g mięsa wołowego

szklanka jasnego piwa

cebula

marchew

szalotka (lub pół cebuli)

200 g cukinii

200 g zielonej fasolki

łodyga selera naciowego

liść laurowy

5 łyżek oliwy Extra Vergine

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Obieramy cebulę, marchew, usuwamy włókna z selera; myjemy warzywa i siekamy. Usuwamy końcówki cukinii, myjemy i kroimy w talarki; usuwamy końcówki i włókna z zielonej fasolki, myjemy i kroimy na kawałki. Mięso wołowe kroimy w kostkę. Na patelni podgrzewamy 3 łyżki oliwy i smażymy mięso, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy, aż nabiorą złotej barwy; wyjmujemy z patelni i odstawiamy na później. Na tę samą patelnię wkładamy posiekaną cebulę, marchew i seler, dodajemy liść laurowy i smażymy do zeszklenia; dodajemy przygotowane mięso, wlewamy piwo i gotujemy około 20 minut, mieszając od czasu do czasu. W tym czasie sparzamy w osolonej wodzie zieloną fasolkę przez 3 minuty i odcedzamy. Na patelni z oliwą smażymy do zeszklenia pozostałą posiekaną szalotkę; dodajemy cukinię w talarkach i smażymy przez minutę, mieszając drewnianą łyżką; dodajemy blanszowaną zieloną fasolkę, doprawiamy solą i pieprzem, i gotujemy 7-8 minut. Na kilka minut przed zakończeniem gotowania mięsa dodajemy cukinię i fasolkę. Podajemy ciepłe danie.

powrót

Podobne przepisy

Vitello tonnato a la Marieta
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z cielęciny
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zapiekanka z kiełbasek i ziemniaków z rozmarynem
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dzień po dniu (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.