Potrawka mięsna z cebulkami

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Potrawka mięsna z cebulkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

800 g mięsa wołowego i cielęcego

pół kieliszka białego wytrawnego wina

szalotka

200 g marchwi

200 g małych cebulek

łodyga selera naciowego

liść laurowy

100 ml oliwy extra vergine

łyżka wazowa wywaru warzywno-mięsnego

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Marchew obieramy i kroimy w talarki, obieramy cebulki, myjemy i sparzamy razem w osolonym wrzątku 2 minuty. Wołowinę i cielęcinę kroimy w kostkę wielkości orzecha laskowego. W rondlu podgrzewamy odrobinę oliwy i dodajemy kostki mięsa, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy, aż mięso nabierze jasnozłotego koloru; wyjmujemy z rondla i odstawiamy na później. W tym samym rondlu krótko smażymy posiekaną szalotkę, pokrojoną jedną marchew i seler naciowy oraz liść laurowy; dodajemy podsmażone mięso, wlewamy białe wino i odparowujemy. Dodajemy blanszowane cebulki i talarki marchwi, dolewamy wywar i gotujemy około 30 minut.

powrót

Podobne przepisy

(odc.06) suwlaki
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Perska gicz jagnięca
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Kotlety jagnięce w ziołach
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.