Potrawka mięsna z cebulkami

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Potrawka mięsna z cebulkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:


800 g mięsa wołowego i cielęcego
pół kieliszka białego wytrawnego wina
szalotka
200 g marchwi
200 g małych cebulek
łodyga selera naciowego
liść laurowy
100 ml oliwy extra vergine
łyżka wazowa wywaru warzywno-mięsnego
sól i pieprz

Przygotowanie:

Marchew obieramy i kroimy w talarki, obieramy cebulki, myjemy i sparzamy razem w osolonym wrzątku 2 minuty. Wołowinę i cielęcinę kroimy w kostkę wielkości orzecha laskowego. W rondlu podgrzewamy odrobinę oliwy i dodajemy kostki mięsa, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy, aż mięso nabierze jasnozłotego koloru; wyjmujemy z rondla i odstawiamy na później. W tym samym rondlu krótko smażymy posiekaną szalotkę, pokrojoną jedną marchew i seler naciowy oraz liść laurowy; dodajemy podsmażone mięso, wlewamy białe wino i odparowujemy. Dodajemy blanszowane cebulki i talarki marchwi, dolewamy wywar i gotujemy około 30 minut.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.