Potrawka mięsna z cebulkami

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Potrawka mięsna z cebulkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

800 g mięsa wołowego i cielęcego

pół kieliszka białego wytrawnego wina

szalotka

200 g marchwi

200 g małych cebulek

łodyga selera naciowego

liść laurowy

100 ml oliwy extra vergine

łyżka wazowa wywaru warzywno-mięsnego

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Marchew obieramy i kroimy w talarki, obieramy cebulki, myjemy i sparzamy razem w osolonym wrzątku 2 minuty. Wołowinę i cielęcinę kroimy w kostkę wielkości orzecha laskowego. W rondlu podgrzewamy odrobinę oliwy i dodajemy kostki mięsa, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy, aż mięso nabierze jasnozłotego koloru; wyjmujemy z rondla i odstawiamy na później. W tym samym rondlu krótko smażymy posiekaną szalotkę, pokrojoną jedną marchew i seler naciowy oraz liść laurowy; dodajemy podsmażone mięso, wlewamy białe wino i odparowujemy. Dodajemy blanszowane cebulki i talarki marchwi, dolewamy wywar i gotujemy około 30 minut.

powrót

Podobne przepisy

Pikantne szaszłyki z jagnięciny i orzechów nerkowca
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Kaczka z sosem z owoców leśnych
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z kaczki
kuchnia świata: Kuchnia polska
(odc.019) makaron z tajskim zielonym curry
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Stek na łożu z soli
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska
Kurczę w estragonie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bigos z wędzoną śliwką i śliwowicą
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.