Nigel Slater

Pot au feu


Przepis z programu Smak mojego życia (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Pot au feu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 kg mostka wołowego

30 g ozora wołowego

wybór jarzyn

np. pory

karotki

selery

cebule

pasternak

rzepa i dynia piżmowa

pokrojonych na kawałki

sól i świeżo mielony czarny pieprz

bouquet garni: pietruszka

tymianek i liście laurowe

2 kiełbaski

1 mały kurczak

3 pomidory

2 garście makaronu rosołowego

musztarda

korniszony

 

 

Przygotowanie:


Włóż mostek i ozór wołowy do bardzo dużego garnka i zalej taką ilością zimnej wody, by przykryła mięso. Powoli doprowadź do wrzenia, zdejmując szumowiny łyżką cedzakową. Dodaj do garnka pokrojone warzywa, sól, świeżo mielony czarny pieprz oraz zioła (bouquet garni związany białym sznurkiem). Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 2 godziny. Dołóż do garnka kurczaka oraz kiełbaski. Gotuj kolejne 1,5 godziny, aż wszystkie mięso będzie dobrze ugotowane. Zdejmij garnek z ognia. Wyjmij mięso oraz jarzyny i przechowaj w cieple. Postaw garnek z powrotem na ogniu, a gdy zawrze, dodaj makaron. Gotuj go 7-10 minut. Podaj najpierw rosół, a na drugie danie mięso z musztardą i korniszonami.

powrót

Podobne przepisy

Paella z kurczakiem i warzywami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Polędwica po budapeszteńsku
Gosia  Molska
Przepis z programu Po-smak świata: Węgry (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia węgierska
Gruziński kebab, lawasz i ciepła sałatka
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia gruzińska
Kurczak z sałatką z fasoli i fenkuła
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Karkówka z grilla
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Wiosenne roladki na gorąco
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.