Agnieszka Kręglicka

Postny barszcz


Przepis z programu Para w kuchni (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska

Postny barszcz
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 kg buraków

czosnek

sól

pieprz

sok z cytryny

cukier

grzybowa woda pozostała z moczenia grzybów suszonych

 

Przygotowanie:

Obrane, surowe buraki zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Zalać je zimną wodą, tak by były prawie przykryte, zagotować. Zdjąć z gazu, odstawić do ostygnięcia. Schłodzone odcedzić, zachowując płyn i osobno buraki. Buraki ponownie zalać zimną wodą, mniejszą ilością i ponownie zagotować. Ostudzić, odcedzić. Wygotowane buraki wyrzucić. Oba płyny połączyć. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny, wodą grzybową, ewentualnie czosnkiem i octem balsamico. Barszcz nabiera smaku stojąc z przyprawami. Uważać na ilość pieprzu i czosnku. Doskonały podawany z ugotowaną fasolą jaś lub ścisłym białym serem pokrojonym w kostkę.

powrót

Podobne przepisy

Czarna zupa śródziemnomorska
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Zupa rybna ucha
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska
Ekspressowa zupa z tofu
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Gęsta zupa fasolowa na sposób latynoamerykański
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia kubańska
Zupa tortillowa
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.