Marta Dymek

Pory zapiekane w sosie curry


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki, Dania wegańskie

odsłon: 58

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 pory

½ szklanki mleka kokosowego

½ szklanki bulionu

4 liście kafiru

1 łyżeczka przyprawy curry dobrej jakości

1 łyżeczka sosu sojowego

szczypta soli

¼ szklanki orzechów nerkowca

1 łyżeczka oleju kokosowego

¾ szklanki ryżu

1,5 szklanki wody

sól

 

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Pory przekroić na pół, dokładnie umyć i włożyć do żaroodpornego naczynia.
Do garnka wlać mleko kokosowe, curry, bulion, liście kafiru, sos sojowy oraz szczyptę soli. Podgrzewać na małym ogniu mieszając co momentu, aż płyn zacznie lekko bulgotać.
Tak przygotowanym sosem zalać pory i wsunąć do piekarnika na 15 - 20 minut.
W międzyczasie na dnie niedużego garnka z przykrywką rozgrzać olej i dodać nerkowce.
Podsmażać minutę, po czym dodać ryż, wodę oraz szczyptę soli. Gotować na minimalnym ogniu pod przykryciem przez 12 - 15 minut lub do momentu, aż ryż wchłonie cały płyn.

powrót

Podobne przepisy

Ciasto na słono z nadzieniem z cukinii i ziemniaków
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ziemniaki à la boulangère
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zapiekanka z bakłażana
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i gorgonzolą
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tian z warzyw prowansalskich
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Śródziemnomorska zapiekana fasola z fetą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.