Pory zapiekane w sosie curry

Pory zapiekane w sosie curry
Oceń przepis:
71 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zapiekanki, Dania wegańskie

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Pory przekroić na pół, dokładnie umyć i włożyć do żaroodpornego naczynia.
Do garnka wlać mleko kokosowe, curry, bulion, liście kafiru, sos sojowy oraz szczyptę soli. Podgrzewać na małym ogniu mieszając co momentu, aż płyn zacznie lekko bulgotać.
Tak przygotowanym sosem zalać pory i wsunąć do piekarnika na 15 - 20 minut.
W międzyczasie na dnie niedużego garnka z przykrywką rozgrzać olej i dodać nerkowce.
Podsmażać minutę, po czym dodać ryż, wodę oraz szczyptę soli. Gotować na minimalnym ogniu pod przykryciem przez 12 - 15 minut lub do momentu, aż ryż wchłonie cały płyn.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA