Si King

Ponczówki


Przepis z programu Kudłacze na motorach: Nie ma jak u mamy (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Ponczówki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

115 g masła

w temperaturze pokojowej plus trochę do wysmarowania foremek

75 g ciemnych rodzynek lub mieszanki bakalii

4 łyżki ciemnego rumu

2 łyżki wody

225 g mąki pszennej

saszetka drożdzy suszonych instant (7 g)

½ łyżeczki drobnej soli

4 duże jajka

roztrzepane

4 łyżki mleka

1 łyżka płynnego miodu

Przygotowanie:


Wysmarować masłem formę na muffiny (na 12 sztuk) lub foremki na ponczówki. Rodzynki zalać rumem i zimną wodą. Wstawić na średni ogień, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, odstawić do ostygnięcia. W dużej misce wymieszać mąkę z solą i drożdżami. W osobnej miseczce rotrzepać jajka z miodem. Mieszać mąkę z jajkami i miodem oraz masłem, wybijając drewnianą łyżką, aż powstanie gładka, lśniąca masa. Odcedzić rodzynki, zostawiając płyn, w którym się gotowały. Wymieszać rodzynki z ciastem. Nałożyć ciasto do połowy wysokości foremek, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni Celsjusza. Piec babeczki na złoto przez 12-15 minut. Składniki syropu podgrzewać w rondlu na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż cukier się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia, wlać płyn, w którym gotowały się rodzynki, dodać pozostałą ilość rumu i miód. Gotować kilka sekund na małym ogniu, odstawić do wystygnięcia. Wyjąć babeczki z piekarnika, odstawić do wystygnięcia w foremkach na pięć minut. Nożem o zaokrąglonym końcu przesunąć wzdłuż ścianek foremek, by łatwiej było wyjąć babeczki. Odwrócić foremki do góry dnem i wyłożyć babeczki na duży ceramiczny półmisek. Polać połową syropu, odstawić na pięć minut, by babeczki spiły syrop. Delikatnie odwrócić babeczki i polać pozostałą połową syropu. Odwrócić po raz kolejny. Przykryć półmisek z babeczkami folią plastikową i wstawić do lodówki na co najmniej dwie godziny przed podaniem (nasączone ponczówki można przechowywać w lodówce 2-3 dni). Przed podaniem nałożyć po jednej ponczówce na talerzyk deserowy. Podawać z gęstą kremówką.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.