Sophie Grigson

Pomodori farciti


Przepis z programu Gotuj zieleninę z Sophie (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Pomodori farciti
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 mięsistych pomidorów

miąższ z 2-3 bagietek

garść natki pietruszki

1 ząbek czosnku

zmiażdżony

mała garść kaparów

sól

pieprz

oliwa

150 g tartego parmezanu

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 180C. Odetnij wierzchołki pomidorów (od strony szypułki) i wydrąż pestki. Zmieszaj w misce miąższ bagietek z natką, czosnkiem, kaparami i dopraw solą i pieprzem do smaku. Dodaj część soku i wydrążonego miąższu pomidorów – tyle, żeby farsz był wilgotny. Dodaj 2-3 łyżki oliwy i starannie wszystko wymieszaj. Nałóż farsz do wydrążonych pomidorów i posyp je tartym parmezanem. Skrop ser oliwą. Zapiekaj ok. 20 min. Podawaj z gorącym pieczywem i sałatą jako przekąskę.

powrót

Podobne przepisy

Pan bagnat
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tartinki z foie gras
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Burgery z łososia z salsą z mango
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.