Marieta  Marecka

Pomidory faszerowane kaszą gryczaną z boczkiem i twarogiem


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki

odsłon: 3506

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

4 duże pomidory

½ szklanki kaszy gryczanej

6 plastrów boczku wędzonego

1 cebula

1 ząbek czosnku

100 g twarogu

1 jajo

listki świeżego tymianku i rozmarynu

sól

pieprz

oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Pomidory wydrążamy, pozostawiając kapelusik. Kaszę gotujemy przyjmując proporcję 2 do 1 (2 miarki wody, 1 miarki kasza) w osolonym wrzątku. Boczek kroimy w kostkę i przesmażamy na suchej patelni, aż będzie chrupiący i wytopi tłuszcz. Przekładamy boczek do kaszy. Cebulkę kroimy drobno i dusimy na tłuszczu spod boczku. Przekładamy do kaszy, do której dodajemy pokruszony twaróg, drobno poszatkowane zioła i wyciśnięty czosnek. Doprawiamy całość solą i pieprzem, łączymy z jajem i napełniamy wydrążone pomidory. Zapiekamy podlane wodą lub skropione oliwką ok. 20 minut.

powrót

Podobne przepisy

Kofty z kminem i czosnkiem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Naleśnikowe cannelloni
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Panierowane żeberka jagnięce
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Rillettes
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Szaszłyki z kurczaka na herbacianych szpadkach
Gosia  Molska
Przepis z programu Po-smak Turcji (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia turecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.