Marieta  Marecka

Pomidory faszerowane kaszą gryczaną z boczkiem i twarogiem


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki

odsłon: 3559

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

4 duże pomidory

½ szklanki kaszy gryczanej

6 plastrów boczku wędzonego

1 cebula

1 ząbek czosnku

100 g twarogu

1 jajo

listki świeżego tymianku i rozmarynu

sól

pieprz

oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Pomidory wydrążamy, pozostawiając kapelusik. Kaszę gotujemy przyjmując proporcję 2 do 1 (2 miarki wody, 1 miarki kasza) w osolonym wrzątku. Boczek kroimy w kostkę i przesmażamy na suchej patelni, aż będzie chrupiący i wytopi tłuszcz. Przekładamy boczek do kaszy. Cebulkę kroimy drobno i dusimy na tłuszczu spod boczku. Przekładamy do kaszy, do której dodajemy pokruszony twaróg, drobno poszatkowane zioła i wyciśnięty czosnek. Doprawiamy całość solą i pieprzem, łączymy z jajem i napełniamy wydrążone pomidory. Zapiekamy podlane wodą lub skropione oliwką ok. 20 minut.

powrót

Podobne przepisy

Jagnięcina duszona w winie beaujolais
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Marynowane polędwiczki z gorgonzolą
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.