Pomidorowe akordeony

Przepis z programu Zabawa w gotowanie (odc.32)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Pomidorowe akordeony
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 duże dojrzałe pomidory

2 jajka

1 cytryna

4 zielone oliwki

4 czarne oliwki

2 łyżki oleju słonecznikowego

2 łyżki oliwy z oliwek

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Ugotuj jajka na twardo: włóż je do zimnej wody i dodaj łyżeczkę soli. Dzięki soli skorupka stwardnieje i nie popęka. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj jajka przez 7 minut. Posiekaj drobno oliwki i odłóż na bok. Następnie przygotuj sos. Wyciśnij sok z cytryny i wlej 4 łyżki do miski. Dodaj sześć szczypt soli i wymieszaj trzepaczką. Dolej dwie łyżki oleju słonecznikowego i dwie łyżki oliwy ciągle mieszając. Ugotowane jajka zalej zimną wodą i odstaw na parę minut. Umyj i osusz pomidory. Usuń szypułkę i twardy rdzeń i ułóż pomidory na półmisku spodem do góry. Zrób po 6 głębokich nacięć do połowy pomidorów. Obierz jajka, odetnij końcówki i przekrój je wzdłuż na pół. Każdą połówkę pokrój na 6 plasterków. Plasterki jajek włóż w nacięcia w pomidorach, całość polej sosem i posyp posiekanymi oliwkami.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.