Marieta  Marecka

Pomarańczowo-waniliowa babka drożdżowa


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy wielkanocne, Ciasta wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 7733

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

Uwaga – składniki na ciasto powinny mieć podobna temperaturę, najlepiej wyciągnąć je z lodówki dzień przed pieczeniem)

2 szklanki mąki pszennej

40 g świeżych drożdży

⅔ szklanki mleka

100 g mała

5-7 żółtek

100 g cukru

pasta z wanilii lub syrop z pomarańczy

½ szklanki rodzynek

kieliszek białego rumu (nie jest konieczny)

2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej (u mnie domowej roboty)

szczypta soli

masło do natłuszczenia formy

Lukier:

200 g cukru pudru

2 łyżeczki soku z pomarańczy

po 1 łyżeczce rumu i wody

 

Przygotowanie:

Mleko lekko podgrzewamy, drożdże rozcieramy z 1-2 łyżeczkami cukru na pastę, dodajemy łyżkę mąki, rozcieramy dalej i dolewamy ciepłe (nie gorące!) mleko, wszystko robimy w wysokim naczyniu. Odstawiamy zaczyn na bok do wyrośnięcia.
W tym czasie rozpuszczamy masło na małym gazie. Przesiewamy mąkę do wysokiej miski.
Rodzynki zalewamy wrzątkiem i rumem odstawiamy na 10-15 minut, aż zmiękną.
Do mąki dolewamy wyrośnięty zaczyn i zaczynamy mieszać hakiem. Żółtka ucieramy z cukrem na biały, puszysty krem, dodając na koniec szczyptę soli. Dodajemy masę jajeczną do ciasta i mieszamy nadal.
Dosypujemy odsączone rodzynki, skórkę pomarańczową i pastę z wanilii lub syrop pomarańczowy. Na koniec dolewamy ciepłe masło. Po połączeniu się składników i po tym jak ciasto przestanie się kleić do ścianek, odstawiamy miskę przykrytą ściereczką w ciepłe miejsce na ok. 45 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wyrośnięte ciasto przekładamy do dobrze natłuszczonej formy i znów odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30-45 minut.
Babę pieczemy ok. 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Można ją jeszcze podpiec bez formy, odwróconą już dla koloru, ale nie jest to konieczne.
Po ostygnięciu polewamy babę lukrem, który najłatwiej jest zrobić w małym malakserze łącząc wszystkie składniki. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Żur z białą kiełbasą i jajkiem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pieczona szynka w śliwkach kalifornijskich
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zielona zupa
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.