Pomarańcze z kandyzowaną skórką w karmelu

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Pomarańcze z kandyzowaną skórką w karmelu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 wymyte pomarańcze

2 miarki cukru

miarka wody

15 g uprażonych migdałów w plasterkach

pół miarki gęstej śmietany

 

Przygotowanie:

Ociąć górę i dół pomarańczy. Zdjąć skórę, nacinając ją w wąskie paski. Usunąć z niej albedo. Pokroić ją w cieniutkie paseczki, wrzucić do rondla, zalać zimną wodą i zagotować. Odsączyć i przelać zimną wodą. Powtórzyć ten proces trzy razy.
Wykroić miąższ pomarańczy i wrzucić do miski. Wycisnąć sok z reszty miąższu pozostałej na skórkach. Odstawić.
Wsypać cukier na patelnię lub do dużego rondla. Skarmelizować do koloru ciemnego bursztynu. Wlać wodę i sok z pomarańczy. Pozostawić na gazie do rozpuszczenia się karmelu. Wrzucić paseczki skórki pomarańczowej i kandyzować, aż staną się półprzezroczyste, przez 5 – 10 min. Skórki będą słodkie i jędrne, z nutą goryczy i wyraźnym smakiem pomarańczy.
Nalać 4 łyżki karmelu ze skórkami na pokrojone pomarańcze i wymieszać. Zakryć i odstawić w chłodne miejsce. (ostudzić pozostały karmel. Jeśli jest zbyt gęsty, można rozrzedzić wodą. Przechowywać w słoiku w lodówce, wytrzyma co najmniej pół roku).
Pomarańcze podawać z karmelem i skórką oraz z plasterkami prażonych migdałów i słodkawą bitą śmietaną.

powrót

Podobne przepisy

Lekkie tiramisu gotowane na parze
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Wariacja na temat tiramisu
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Mrożony suflet z białej czekolady z rabarbarem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Biała czekolada (odc.13)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Brzoskwinie pieczone w winie marsala
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Smażone brzoskwinie
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Deser z tofu
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU na parze (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.