Mark  Bittman

Pomarańcze confit


Przepis z programu Minimalista (odc.46)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Pomarańcze confit
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 duże pomarańcze

1100 g cukru

 

 

Przygotowanie:


W dużym garnku zagotować wodę, zblanszować pomarańcze przez 30 sekund, wyjąć. Zmienić wodę i powtórzyć blanszowanie. Ostrożnie pokroić pomarańcze na ćwiartki. Ułożyć w garnku, wsypać połowę cukru i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia, a potem powoli gotować na najmniejszym ogniu. W razie potrzeby dolewać wody, pomarańcze zawsze mają być pokryte wodą, inaczej wyschną. Gotować przez 8 godzin, zdjąć z ognia i odstawić na noc. Odsączyć pomarańcze i jeszcze raz zagotować z resztą cukru i wodą. Będą gotowe, kiedy są bardzo miękkie, ale nie rozpadają się, od 1 do 8 godzin. Zdjąć garnek z ognia i wystudzić. Wstawić pomarańcze w syropie do lodówki. Można przechowywać w lodówce przez kilka tygodni. Podawać ćwiartki pomarańczy z łyżeczką musu czekoladowo-karmelowego lub same.

powrót

Podobne przepisy

Czekoladowe semifreddo z miętą
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kasza z serkiem i owocami egzotycznymi
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Mus z dyni
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Krem kawowy z kardamonem
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.