Półmisek owoców morza

Przepis z programu Australijskie Boże Narodzenie (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia australijska

Półmisek owoców morza
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ kg przegrzebków

2 kalmary

½ kg świeżych krewetek

2 tuziny ostryg

250 ml gęstej

tłustej śmietany

2 łyżeczki mirtu cytrynowego

100 ml winegretu z dodatkiem nasion akacji australijskiej i kutnery (pomidora z buszu)

1 łyżeczka parmezanu

sok z połowy cytryny

125 ml białego wina

450 g tartej bułki

4 jaja

2 cytryny

150 g mąki

2 łyżki tanami fire (australijski pikantny sos do barbeque)

300 ml oliwy

 

 

Przygotowanie:


Oczyść kalmary, usuń twarde części i pokrój na obwarzanki. Ubij jaja, wymieszaj z sosem tanami fire, wrzuć kalmary i pozostaw na przynajmniej 3 godziny. Wyjmij z masy jajecznej, obtocz w mące, jeszcze raz w jajku i na koniec w bułce tartej. Odstaw.
Przygotuj krewetki i przegrzebki. Na patelni podgrzej śmietanę. Kiedy zacznie gęstnieć, wlej wino, dołóż mirt cytrynowy i sok z cytryny, dodaj ser. Posól i dopraw pieprzem. Wrzuć krewetki i przegrzebki, gotuj, aż będą miękkie. Gotowe układaj w muszlach przegrzebków.
Przygotuj ostrygi, polej winegretem z australijskimi przyprawami.

powrót

Podobne przepisy

Krewetki w cieście kataifi
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 37)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Smażone steki i krewetki z sosem aioli
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron ryżowy smażony z krewetkami i tofu
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Homar z ostrym sosem saté
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 7)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
(odc.15)krewetki w ognistym sosie
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Makaron z krewetkami
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.