Półmisek owoców morza

Półmisek owoców morza
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Australijskie Boże Narodzenie (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia australijska

Składniki:

  • ½ kg przegrzebków
  • 2 kalmary
  • ½ kg świeżych krewetek
  • 2 tuziny ostryg
  • 250 ml gęstej
  • tłustej śmietany
  • 2 łyżeczki mirtu cytrynowego
  • 100 ml winegretu z dodatkiem nasion akacji australijskiej i kutnery (pomidora z buszu)
  • 1 łyżeczka parmezanu
  • sok z połowy cytryny
  • 125 ml białego wina
  • 450 g tartej bułki
  • 4 jaja
  • 2 cytryny
  • 150 g mąki
  • 2 łyżki tanami fire (australijski pikantny sos do barbeque)
  • 300 ml oliwy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Oczyść kalmary, usuń twarde części i pokrój na obwarzanki. Ubij jaja, wymieszaj z sosem tanami fire, wrzuć kalmary i pozostaw na przynajmniej 3 godziny. Wyjmij z masy jajecznej, obtocz w mące, jeszcze raz w jajku i na koniec w bułce tartej. Odstaw.
Przygotuj krewetki i przegrzebki. Na patelni podgrzej śmietanę. Kiedy zacznie gęstnieć, wlej wino, dołóż mirt cytrynowy i sok z cytryny, dodaj ser. Posól i dopraw pieprzem. Wrzuć krewetki i przegrzebki, gotuj, aż będą miękkie. Gotowe układaj w muszlach przegrzebków.
Przygotuj ostrygi, polej winegretem z australijskimi przyprawami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA