Marieta  Marecka

Policzki wołowe w piwie pszenicznym ze skórką pomarańczową


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wołowiny

Policzki wołowe w piwie pszenicznym ze skórką pomarańczową
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 policzki wołowe (ok. 1 kg)

1 butelka piwa pszenicznego

2 goździki

gałka muszkatołowa

skórka starta z ½ pomarańczy

½ pomarańczy ze skórką

4 ząbki czosnku

1-2 łyżek miodu

4 gałązki rozmarynu

sól

pieprz

mąka do obtoczenia mięsa

olej

2 ziela angielskie

1 marchew

1 spory batat

 

do podania: duże grzanki z ciabaty

 

Przygotowanie:

Policzki wołowe myjemy, kroimy na spore plastry i przekładamy do miski.
Łączymy ze sobą piwo, miód, skórkę startą z pomarańczy, czosnek, goździki, ziele angielskie i sporą szczyptę świeżo startej gałki pomarańczowej. Do marynaty wkładamy mięso i wstawiamy na noc do lodówki.
Na drugi dzień mięso wyciągamy z marynaty, dokładnie osuszamy, obtaczamy w mące i obsmażamy krótko na bardzo mocno rozgrzanym oleju. Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego z pokrywką.
Na tej samej patelni obsmażamy marchew i bataty pokrojone w duże kawałki, aż lekko zbrązowieją i wlewamy marynatę.
Jak trochę odparuje, tj. po ok. 15 minutach przelewamy ją do mięsa, wraz z warzywami i wstawiamy całość do pieca nagrzanego do 160 stopni.
Jeśli płynu byłoby zbyt mało, należy dolać bulion lub wodę. Mięso powinno być prawie całkowicie zakryte.
Pieczemy ok. 3 godzin, po tym czasie odławiamy mięciutkie mięso. Zlewamy sos do rondelka i redukujemy go na mocnym ogniu.
Podajemy z kaszą, puree, ryżem, kluskami, na grzance lub z plackami ziemniaczanymi.

powrót

Podobne przepisy

Bułgarska musaka
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wołowiny
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Wołowina vindaloo
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 64)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wołowiny
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Ryż po warszawsku
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wołowiny

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.