Policzki wołowe w piwie pszenicznym ze skórką pomarańczową

Policzki wołowe w piwie
Oceń przepis:
45 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z wołowiny

Składniki:

do podania: duże grzanki z ciabaty

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Policzki wołowe myjemy, kroimy na spore plastry i przekładamy do miski.
Łączymy ze sobą piwo, miód, skórkę startą z pomarańczy, czosnek, goździki, ziele angielskie i sporą szczyptę świeżo startej gałki pomarańczowej. Do marynaty wkładamy mięso i wstawiamy na noc do lodówki.
Na drugi dzień mięso wyciągamy z marynaty, dokładnie osuszamy, obtaczamy w mące i obsmażamy krótko na bardzo mocno rozgrzanym oleju. Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego z pokrywką.
Na tej samej patelni obsmażamy marchew i bataty pokrojone w duże kawałki, aż lekko zbrązowieją i wlewamy marynatę.
Jak trochę odparuje, tj. po ok. 15 minutach przelewamy ją do mięsa, wraz z warzywami i wstawiamy całość do pieca nagrzanego do 160 stopni.
Jeśli płynu byłoby zbyt mało, należy dolać bulion lub wodę. Mięso powinno być prawie całkowicie zakryte.
Pieczemy ok. 3 godzin, po tym czasie odławiamy mięciutkie mięso. Zlewamy sos do rondelka i redukujemy go na mocnym ogniu.
Podajemy z kaszą, puree, ryżem, kluskami, na grzance lub z plackami ziemniaczanymi.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA