Marieta  Marecka

Polewka kminkowa z grzankami


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Polewka kminkowa z grzankami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1,5 litra wywaru drobiowo-warzywnego

30-50 g kminku

2 łyżki masła

1 łyżka mąki

½ szklanki śmietany 22%

sól, pieprz

nać pietruszki

grzanki

Przygotowanie:

Kminek wsypujemy do rondelka i podgrzewamy na niedużym ogniu. Jak zacznie „podskakiwać”, zalewamy go ok. 500 ml ciepłego bulionu i przykrywamy. Podgrzewamy na małym ogniu przez ok. 45 minut.
Następnie przecedzamy i łączymy z pozostałym bulionem. Gotujemy razem 10 minut.
W tym czasie przygotowujemy zasmażkę i prażymy na suchej patelni pokrojone w kostkę pieczywo na grzanki.
Na drugiej patelni lub w małym rondlu rozgrzewamy masło i zasypujemy je mąką. Mieszamy i smażymy do czasu, aż straci zapach mąki. Rozrzedzamy bulionem i przelewamy do zupy.
Śmietankę hartujemy i również dolewamy do garnka. Krótko razem podgrzewamy, nie zagotowując już zupy. Podajemy w bulionówkach lub filiżankach z grzankami i poszatkowaną pietruszką.

powrót

Podobne przepisy

Zupa z fasoli i chorizo
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.8)
trudność: brak
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Zupa vichyssoise z trawą cytrynową i kolendrą
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Żur z białą kiełbasą i jajkiem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Bulion z królika z chrupiącym koprem włoskim
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Warzywna zupa z Genui
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Chowder z łososiem i kukurydzą
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.