Marieta  Marecka

Polewka kminkowa z grzankami


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Polewka kminkowa z grzankami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1,5 litra wywaru drobiowo-warzywnego

30-50 g kminku

2 łyżki masła

1 łyżka mąki

½ szklanki śmietany 22%

sól, pieprz

nać pietruszki

grzanki

Przygotowanie:

Kminek wsypujemy do rondelka i podgrzewamy na niedużym ogniu. Jak zacznie „podskakiwać”, zalewamy go ok. 500 ml ciepłego bulionu i przykrywamy. Podgrzewamy na małym ogniu przez ok. 45 minut.
Następnie przecedzamy i łączymy z pozostałym bulionem. Gotujemy razem 10 minut.
W tym czasie przygotowujemy zasmażkę i prażymy na suchej patelni pokrojone w kostkę pieczywo na grzanki.
Na drugiej patelni lub w małym rondlu rozgrzewamy masło i zasypujemy je mąką. Mieszamy i smażymy do czasu, aż straci zapach mąki. Rozrzedzamy bulionem i przelewamy do zupy.
Śmietankę hartujemy i również dolewamy do garnka. Krótko razem podgrzewamy, nie zagotowując już zupy. Podajemy w bulionówkach lub filiżankach z grzankami i poszatkowaną pietruszką.

powrót

Podobne przepisy

Zupa dyniowa
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia koszerna
Zupa jabłkowa z bursztynem
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa z zielonej kapusty i pomidorów i filet z dorady
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Zupa cebulowa z białym winem
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska, Kuchnia koszerna
Parzybroda
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa z fasoli i chorizo
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.8)
trudność: brak
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.