Polenta
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 18)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka gęstej śmietany
  • 3 łyżki niesolonego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka polenty (mąki kukurydzianej)
  • ½ szklanki świeżo startego parmezanu
  • 2 łyżki posiekanych świeżych ziół (opcjonalnie)
  • świeżo zmielony pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W średniej wielkości rondlu zagotować 4 szklanki wody. Dodać 2 łyżki masła i sól. Powoli wsypywać polentę, mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować mieszając, aż powstanie gęsta, gładka masa, 15-20 minut. Dodać parmezan, zioła, pieprz, pozostałą łyżkę masła i wymieszać. Podawać natychmiast lub wyłożyć do płaskiego naczynia, aby stężała.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA