Lucinda Scala  Quinn

Polenta

Lucinda Scala Quinn
Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

Polenta
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:


4 szklanki wody
1 szklanka gęstej śmietany
3 łyżki niesolonego masła
1 łyżeczka soli
1 szklanka polenty (mąki kukurydzianej)
½ szklanki świeżo startego parmezanu
2 łyżki posiekanych świeżych ziół (opcjonalnie)
świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

W średniej wielkości rondlu zagotować 4 szklanki wody. Dodać 2 łyżki masła i sól. Powoli wsypywać polentę, mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować mieszając, aż powstanie gęsta, gładka masa, 15-20 minut. Dodać parmezan, zioła, pieprz, pozostałą łyżkę masła i wymieszać. Podawać natychmiast lub wyłożyć do płaskiego naczynia, aby stężała.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.