MENU
Be Active. Ewa Chodakowska

przepisy z programów >>

Polenta

Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt

trudność: łatwe

rodzaj dania: Inne Inne

składniki i przygotowanie:


Składniki:
4 szklanki wody
1 szklanka gęstej śmietany
3 łyżki niesolonego masła
1 łyżeczka soli
1 szklanka polenty (mąki kukurydzianej)
½ szklanki świeżo startego parmezanu
2 łyżki posiekanych świeżych ziół (opcjonalnie)
świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:
W średniej wielkości rondlu zagotować 4 szklanki wody. Dodać 2 łyżki masła i sól. Powoli wsypywać polentę, mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować mieszając, aż powstanie gęsta, gładka masa, 15-20 minut. Dodać parmezan, zioła, pieprz, pozostałą łyżkę masła i wymieszać. Podawać natychmiast lub wyłożyć do płaskiego naczynia, aby stężała.

Opracowano na podstawie programu „Łatwe przepisy na wielki apetyt”

skomentuj przepis >>