Lucinda Scala  Quinn

Polenta


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

Polenta
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 szklanki wody

1 szklanka gęstej śmietany

3 łyżki niesolonego masła

1 łyżeczka soli

1 szklanka polenty (mąki kukurydzianej)

½ szklanki świeżo startego parmezanu

2 łyżki posiekanych świeżych ziół (opcjonalnie)

świeżo zmielony pieprz

 

 

Przygotowanie:


W średniej wielkości rondlu zagotować 4 szklanki wody. Dodać 2 łyżki masła i sól. Powoli wsypywać polentę, mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować mieszając, aż powstanie gęsta, gładka masa, 15-20 minut. Dodać parmezan, zioła, pieprz, pozostałą łyżkę masła i wymieszać. Podawać natychmiast lub wyłożyć do płaskiego naczynia, aby stężała.

powrót

Podobne przepisy

Czekoladowe fondue
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 57)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia szwajcarska
Chutney z kolendry
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Racuchy z kwiatów bzu paula rankina
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Suflet zapiekany na zupie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Marokańska pasta z migdałów i miodu
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Szarmula
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.