Annabel  Langbein

Polenta


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

Polenta
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

3 szklanki mleka

3 szklanki wywaru drobiowego

50 gramów masła

1 ½ polenty błyskawicznej

2 łyżeczki soli

duża szczypta gałki muszkatołowej

szczypta mielonego białego pieprzu

1 szklanka drobno startego parmezanu

 

Do podania (opcjonalnie):

oliwa ziołowa lub masło szałwiowe

 

Przygotowanie:

Mleko, wywar i masło zagotować w dużym garnku o grubym dnie. Powoli wsypać polentę, cały czas mieszać. Dodać sól, gałkę i pieprz. Mieszać, aż całość się zagotuje i zgęstnieje, następnie gotować 3-4 minuty.

Zdjąć z ognia dodać parmezan, wymieszać. Przełożyć na półmisek. Skropić oliwą ziołową lub masłem szałwiowym i od razu podawać. To co zostanie, można schłodzić, a kiedy stężeje, pokroić i grillować, smażyć lub piec.

powrót

Podobne przepisy

Racuchy z kwiatów bzu paula rankina
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Muesli
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dzień po dniu (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Bliny
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska
(odc.016) sos krówkowy
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Inne
Polenta
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Fondue neuchatel
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 57)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia szwajcarska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.