Annabel  Langbein

Polenta


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

Polenta
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

3 szklanki mleka

3 szklanki wywaru drobiowego

50 gramów masła

1 ½ polenty błyskawicznej

2 łyżeczki soli

duża szczypta gałki muszkatołowej

szczypta mielonego białego pieprzu

1 szklanka drobno startego parmezanu

 

Do podania (opcjonalnie):

oliwa ziołowa lub masło szałwiowe

 

Przygotowanie:

Mleko, wywar i masło zagotować w dużym garnku o grubym dnie. Powoli wsypać polentę, cały czas mieszać. Dodać sól, gałkę i pieprz. Mieszać, aż całość się zagotuje i zgęstnieje, następnie gotować 3-4 minuty.

Zdjąć z ognia dodać parmezan, wymieszać. Przełożyć na półmisek. Skropić oliwą ziołową lub masłem szałwiowym i od razu podawać. To co zostanie, można schłodzić, a kiedy stężeje, pokroić i grillować, smażyć lub piec.

powrót

Podobne przepisy

Falafel z surówką z marchewki i zieloną tahiną
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Wielki, australijski burger
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Kaczka po kanadyjsku z jabłkami i syropem klonowym
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 57)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Dania z kaczki
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Podpłomyki w terenie, bez stolnicy
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Inne, Pieczywo
Masa czekoladowa – ganache
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Rozgrzewająca owsianka
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Inne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.