Polenta z soczewicą i prawdziwkami

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 47)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Polenta z soczewicą i prawdziwkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

łyżka oliwy

pół posiekanej cebuli

2 pokrojone łodygi selera

posiekana marchewka

liść laurowy

łyżeczka tymianku

filiżanka soczewicy

litr bulionu jarzynowego

pół filiżanki bazylii

sól i pieprz

 

Polenta:

filiżanka polenty

8 suszonych prawdziwków

pół litra bulionu jarzynowego

Przygotowanie:

Prawdziwki namoczyć w ciepłej wodzie. Zagotować pół litra bulionu i wodę, w której moczyły się grzyby. Mieszając wsypać polentę. Mieszać przez minutę, aż cały płyn się wchłonie. Gotować na małym ogniu przez 5 minut mieszając od czasu do czasu. Cebulę, marchewkę i seler podsmażyć na oliwie. Wlać litr bulionu, dodać prawdziwki, soczewicę, tymianek i liść laurowy. Gotować przez 20-30 minut, aż soczewica będzie miękka. Doprawić solą, pieprzem i bazylią. Przełożyć polentę do miseczek i przybrać soczewicą.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.