Polenta z prawdziwkami

Polenta z prawdziwkami
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 4.40
Seria kulinarna:
Włoskie przepisy z River Cafe (odc.9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 300 g polenty
  • sól morska
  • 4 duże prawdziwki
  • oczyszczone i pokrojone na cienkie plasterki
  • oliwa
  • masło
  • 1 łyżeczka posiekanego czosnku
  • garstka listków tymianku
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 1 suszona chili
  • sok z cytryny
  • parmezan

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zagotuj 2 litry wody z garścią soli i wsyp powoli polentę, mieszając trzepaczką przez 1-2 minuty, żeby nie zrobiły się grudki. Gdy polenta zgęstnieje, zamień trzepaczkę na drewnianą łyżkę i zagotuj mieszając. Zmniejsz ogień. Mieszaj gotującą się polentę co 5 minut od samego dna. UWAGA – gotująca się polenta pryska. Usmaż prawdziwki na 2-3 łyżkach oliwy z odrobiną masła. Dodaj czosnek, przesmaż i dodaj tymianek. Dopraw solą i pieprzem oraz chili i sokiem z cytryny. Gdy polenta zacznie odstawać od ścianek garnka (po ok. 40 min), dodaj 2 łyżki masła i dużą garść tartego parmezanu. Podawaj porcje polenty z prawdziwkami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA