Polenta z bekonem i cheddarem

Przepis z programu Domowy kucharz 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Polenta z bekonem i cheddarem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 posiekane plastry bekonu

2 cebule, obrane i posiekane

4 miarki (ok. 1 litra) bulionu drobiowego

1 miarka (ok. 200 g) mrożonej kukurydzy

1 łyżka suszonego tymianku

2 liście laurowe

1 miarka (ok. 200 g) kaszy kukurydzianej

1 miarka (ok. 200 g) tartego cheddara

sól i pieprz

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 175°C. Rozgrzej żaroodporny rondel na mocnym ogniu i wrzuć bekon. Smaż, aż będzie złocistobrązowy i chrupki. Wrzuć cebulę. Dobrze wymieszaj, zeskrobując z dna przysmażenia. Gdy cebula się zeszkli i zacznie robić się złocista, dodaj wywar, kukurydzę, tymianek, liście laurowe, sól i pieprz. Wsypuj kaszkę równym, cienkim strumieniem, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Najlepiej robić to drewnianą łyżką, bo szybko stanie się tak gęsta, że trzepaczka się nie nadaje. Zmniejsz płomień i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż całość zgęstnieje. Zajmuje to około 10 minut. Jest gotowa, gdy odchodzi od ścianek rondla i uzyska pożądaną gęstość. Dosyp ser, poczekaj aż się roztopi i dopraw do smaku. Przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika na 15 minut. Wyjmij i zostaw na 5 minut. Można także przełożyć polentę do keksówki i schłodzić, żeby stwardniała. Potem pokroić w plastry i grillować. Albo obtoczyć w drobnej kaszy kukurydzianej i usmażyć na patelni.

powrót

Podobne przepisy

Włoski, faszerowany bakłażan
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Flądra z ogórkami i koprem
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 6
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Deska serów
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.