Polędwiczki z dorsza zawinięte w szynkę parmeńską, podane z buraczanym risotto

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: ryba z Tomaszem Jakubiakiem
trudność: łatwe

Polędwiczki z dorsza zawinięte w szynkę parmeńską, podane z buraczanym risotto
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 polędwiczki środkowe z dorsza

12 listków szałwii

8 plastrów szynki parmeńskiej

pieprz świeżo mielony

2 szklanki ryżu do risotto

kostki masła

2 ząbki czosnku

pół posiekanej cebuli

0,7 l bulionu rybnego lub warzywnego

0,5 l soku z buraków

pęczek posiekanej natki pietruszki

3 dag sera bursztyn lub pleśniowego

 

Sałatka z ziół i cytryny do ozdoby

 

 

Przygotowanie:


W rondlu na połowie masła przesmaż cebulę z masłem i dodaj ryż, jeszcze chwilę smaż po czym dodaj bulion i zmniejsz ogień. Duś aż płyn prawie całkowicie odparuje i dodaj sok z buraków. Gdy risotto się bulgocze przejdź do ryby. Polędwiczki osól i popieprz po czym na każdą połóż 3 listki szałwii i całość zwiń w dwa plasterki szynki. Jeśli będzie widoczny brak jakiejkolwiek formy to zawiń mocno w folię streczową i wstaw do lodówki, powinny się uformować gotowe zawijasy przesmaż najlepiej na grillu i wrzuć do nagrzanego pieca na około 7 min. Skończ risotto! Sprawdź czy ryż jest wystarczająco miękki, jeśli tak, to dodaj ser i natkę, dopraw. Pamiętaj, aby płynu w risotto było sporo po zakończeniu, powinien mieć konsystencję delikatnej papki. Na środku talerza ułóż risotto, na nim rybę i posyp sałatką, wszystko możesz polać dobrą gatunkowo oliwą.

powrót

Podobne przepisy

Szybki barszcz czerwony
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Żeberka wieprzowe w marynacie miso
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Żeberka po kowbojsku
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.