Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami

Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami
Oceń przepis:
73 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni 2 (odc.16)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dania na karnawał i imprezę
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

Składnik główny

  • 2,3 wąskie polędwiczki wieprzowe

Marynata

  • 1/3 szklanki oliwy
  • 5 gałązek rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz

Pierzynka

  • 1/5 szklanki suszonych pomidorów
  • 1 utarty ząbek czosnku
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • świeżo mielony pieprz

Posypka

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wymieszaj składniki marynaty. Pokrój polędwiczki w plasterki grubości ok. 3 cm i wymieszaj z marynatą, odstaw. Miękkie pomidory suszone odcedź z oliwy i posiekaj bardzo drobno, wymieszaj z resztą składników. Migdały utrzyj w moździerzu niezbyt drobno, wymieszaj z bułką tartą i odrobiną oliwy, tak żeby posypka była wilgotna. Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą, ułóż płasko jedną warstwę kotlecików wieprzowych. Na każdym połóż trochę pasty z suszonych pomidorów, a na wierzchu posypkę z migdałów i bułki tartej. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C, piecz, aż wierzch się zrumieni, przez ok. 20 minut.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA