Claire Robinson

Polędwiczki wieprzowe z rozmarynem


Przepis z programu Wystarczy 5 składników (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Polędwiczki wieprzowe z rozmarynem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

5 ząbków czosnku

4 gałązki świeżego rozmarynu

1/3 miarki musztardy dijońskiej *

dwie polędwiczki wieprzowe

4 plastry boczku

sól i pieprz do smaku

 

 

Przygotowanie:


3 ząbki czosnku wrzucamy do brytfanny. Układamy w niej 3 gałązki rozmarynu tworząc rodzaj rusztu, na którym ułożymy zamarynowane polędwiczki. Przygotowujemy marynatę. Kroimy dwa ząbki czosnku. Siekamy listki z czwartej gałązki rozmarynu. Przekładamy składniki do miseczki i dodajemy do niej musztardę dijońską. Doprawiamy marynatę świeżo zmielonym pieprzem i mieszamy. Polędwiczki umieszczamy w torebce strunowej, dodajemy do niej marynatę i przez godzinę schładzamy mięso w lodówce. Po tym czasie układamy polędwiczki na sznurku wędliniarskim i każdą dekorujmy dwoma plastrami boczku. Całość związujemy. Przekładamy polędwiczki na ruszt z rozmarynu i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury stu dziewięćdziesięciu stopni Celsjusza.

powrót

Podobne przepisy

Fasolka po bretońsku a la Łapa
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Duszone przepiórki na łożu z grzybów
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kotleciki cielęce smażone na soli
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Polędwiczki wieprzowe po chińsku
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Zapiekanka pasterska z puree ziemniaczanym po irlandzku
Sophie Dahl
Przepis z programu Apetyczna panna Dahl (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Gulasz z dziczyzny
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

isabel99

postów: 1

21.02.2013 12:59

CYTUJ

Dziś testuję ten przepis.. Jak długo pieczemy polędwiczki?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.