Polędwiczki wieprzowe w sosie z tamaryszku i chilli

Przepis z programu Lekka kuchnia Jenny Bristow (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Polędwiczki wieprzowe w sosie z tamaryszku i chilli
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 polędwiczki po około 60 dag każda

4 ząbki czosnku

2–3 papryczki zielonego chilli

25g brązowego cukru

dwie łyżki pasty z tamaryszku

250 ml bulionu

pęczek świeżej kolendry

 

 

Przygotowanie:


Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy. Podsmażamy posiekany czosnek, oczyszczone z nasionek i posiekane chilli. Dodajemy pastę z tamaryszku i cukier. Sos rozprowadzamy bulionem. Doprawiamy czarnym pieprzem, dodajemy garść listków kolendry i mieszamy.
Polędwice rozkrawamy wzdłuż i rozkładamy jak kartkę. Resztę zieleniny grubo siekamy i posypujemy nią mięso. Przykrywamy drugim płatem i obwiązujemy cienkim sznurkiem. Mięso kładziemy na wyłożonej aluminiową folią blasze i polewamy sosem. Zawijamy folię i wstawiamy polędwiczki do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na 90 – 100 minut. Podajemy z puree ze słodkich ziemniaków.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.